Analize

Ko od kandidata_kinja na ovogodišnjim izborima širi lažne vijesti o virusu COVID-19?

U ovoj analizi, zajedno sa partnerskim portalom za provjeru činjenica Raskrinkavanje.ba, Istinomjer analizira nekoliko kandidata_kinja koji su na svojim Facebook profilima dijelili netačne informacije o novom koronavirusu sa potencijalnim budućim glasačima.

Pandemija novog koronavirusa donijela je novi val lažnih vijesti, a među onima koji su te lažne vijesti širili sa svojim Facebook profilima našlo se i nekoliko kandidata_kinja ovogodišnjih Lokalnih izbora za funkcije gradonačelnika i vijećnika_ica. Istinomjer i Raskrinkavanje u svojim analizama donose listu kandidata_kinja i pregled lažnih vijesti koje su prenosili od marta 2020. godine do danas.

Nezavisnog kandidata za gradonačelnika Bihaća i vijećnika u Gradskom vijeću Grada Bihaća Seja Ramića, Istinomjer je ocijenio devet puta, od čega je za osam tvrdnji dobio ocjenu neistina, dok je za jednu dobio ocjenu neutemeljeno, a u čak šest tekstova tema su bile Ramićeve netačne tvrdnje vezane za COVID-19.

Ramić je, između ostalog, tvrdio da “5G mreža uzrokuje koronavirus”, da je “koronavirus najveća prevara stoljeća”, da se “ne rade obukcije”, te da je novi koronavirus “u rangu gripe”. Lažne vijesti širio je dijeljenjem videa koji od strane Facebooka i portala za provjeru činjenica označen kao “lažna informacija”, a nedugo nakon toga Ramić podijelio je i netačnu informaciju da “francuski zdravstveni radnici bacaju mantile, jer su prokužili da je korona svjetska laž”.

U avgustu 2020. godine, Ramić je na svom Facebook profilu podijelio objavu sa Facebook stranice “Građansko buđenje” u kojoj se navodi da je “u Donjem Vakufu, na vrh munare, postavljena 5G bazna jedinica”. Istinomjer je tim povodom kontaktirao BH Telecom koji je opovrgnuo Ramićeve tvrdnje navodeći da se “radi netačnoj i neutemeljenoj informaciji obzirom da nije postavljena 5G bazna stanica” o čemu smo i pisali.

Ramić je lažne vijesti nastavio širiti i tokom septembra 2020. godine kada je podijelio video u kojem se tvrdi kako je snimak objavljen tih dana na Instagram profilu djevojke iz Njemačke, dokaz da je sve u vezi pandemije COVID-19 “iscenirano”, kao i da je “sve to snimljeno i izrežirano”. S obzirom na činjenicu da se radilo o statistkinji u simulaciji koja služi za testiranje novootvorenog bolničkog centra za prihvat oboljelih od COVID-19 u Njemačkoj, a ne o pokušaju obmanjivanja javnosti, Istinomjer je i tada Ramićeve tvrdnje ocijenio neistinitim.

Preuzeto sa Facebook profila Seja Ramića

Ramić nije stao sa anti-COVID-19 objavama na svom profilu ni nakon što je predizborna kampanja započela 16. oktobra 2020. godine, te je istog dana objavio vijest sa portala RTV USK o obaveznom nošenju maski na otvorenom, navodeći da je “ovo protuustavan čin i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda”.

Idući dan, objavio je videosnimak doktorice Mile Alečković u kojem doktorica tvrdi da je “sudstvo naredilo pretresanje kriznog štaba zbog kriminala u takozvanoj “COVID aferi”, odnosno “COVID terorizmu”.. znači sudstvo u Evropi je počelo borbu protiv kriminalaca iz “Covidgejta” i to želim da Srbi čuju… videćete da je počela stravična borba protiv novih nacista u Evropi”.

Naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba prenosi da je o ovim tvrdnjama pisao portal za provjeru činjenica AFP gdje su naveli da su sadašnji i bivši ministri i članovi tima koji su zaduženi za suzbijanje epidemije zaista pod istragom, “ali zato što su osumnjičeni da nisu učinili dovoljno da bi zaustavili širenje virusa”:

Kao što je novinska agencija Frans Pres (Agence France-Presse) izvestila 15. oktobra, “francuska policija je (tog dana) pretresla kuću ministra zdravlja Olivijea Verana (Olivier Véran) u okviru istrage o vladinom odgovoru na globalnu pandemiju korona virusa”. (…) Veran je jedan od nekoliko sadašnjih i bivših ministara koji su ispitani zbog njihovog odgovora na pandemiju nakon žalbi žrtava Covid-a-19 da su sporo reagovali kako bi zaustavili njegovo širenje.

AFP, 21. oktobar 2020.

Osim Ramića, po netačnim tvrdnjama o koronavirusu poznat je i predsjednik Prve stranke, Amer Bekan, koji je nekoliko puta objavljivao netačne tvrdnje o pandemiji COVID-19, a o kojima je Raskrinkavanje.ba pisalo u svojim analizama.

Bekan je tako na svom Facebook profilu u više navrata dijelio lažne vijesti, pa je u junu podijelio video na kojem je navodno Tedros Adhanom, direktor Svjetske zdravstvene organizacije, snimljen kako pleše u kratkoj majici i šortsu, što se ispostavilo netačnim, kao i “screenshot” dokumenta na njemačkom jeziku, uz tvrdnju da se radi o naredbi “suda za ljudska prava” državama potpisnicama “Ženevskog sporazuma” da odmah ukinu mjere borbe protiv pandemije kao što su izolacija ili karantin, što se također ispostavilo netačnim.

Preuzeto sa Facebook profila Amera Bekana

Uprkos tome što Bekan nije kandidat na ovim izborima, članovi Prve stranke koji su kandidati dijelili su na svojim profilima netačne informacije, a jedan od njih je i Adel Kicić, nosilac liste Prve stranke za Općinsko vijeće Maglaj.

Kicić na svom Facebook profilu od marta 2020. godine ima niz objava koje sadrže netačne informacije o pandemiji virusa COVID-19, no za razliku od Seja Ramića, Adel Kicić nije objavljivao netačne informacije povezane sa pandemijom novog koronavirusa od momenta kada je počela predizborna kampanja.

Tako je Kicić još 20.marta 2020. godine podijelio objavju u kojoj se tvrdi da “korona virus ne postoji” i da je to “sve prevara” kako bi “Kinezi za 7 dana zaradili 30 milijardi”. O ovim netačnim tvrdnjama pisao je naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba u analizi “SARS-Cov-2 nije “prevara stoljeća” na kojoj države “zarađuju milijarde“.

Pored ove, Kicić je dijelio tvrdnje Semira Osmanagića, “pronalazača bosanskih piramida” o kojima je Raskrinkavanje.ba također pisalo (ovdje, ovdje), a podijelio je i video Erne Selimović, internet senzacije koja je svojim videozapisom “COVID-19 JE NAJVEĆA LAŽ U HISTORIJI” koji je u 24 sata dobio preko 21.000 dijeljenja na Facebooku. Ovaj video koji traje oko 10 minuta nema ni jednu tačnu tvrdnju o virusu SARS-CoV-2 i pandemiji COVID-19. O njemu je Raskrinkavanje.ba također pisalo u analizi “Erna Selimović: Internetska senzacija bez ijedne tačne tvrdnje o koronavirusu“.

Manipulativno prevedeni govor Muammara Gaddafija o stvaranju virusa” također se našao među objavama Kicića (ovdje, ovdje, ovdje). Objavio je i “lica ljudi koji žele da se cjepimo i nosimo maske”, a na kojima su fotografije osoba za koje ne postoji dokaz da su ikada govorili o maskama ili vakcinaciji o čemu je Raskrinkavanje pisao ovdje.

Ostale objave o pandemiji koje je Kicić objavljivao arhivirane su na ovim linkovima (link, link, link, link, link, link), a bitno je spomenuti da su nezavisni portali za provjeru činjenica u sklopu Facebookovog programa za provjeru činjenica već ocijenili većinu ovih objava, što je i vidljivo na profilu ovog kandidata.

Preuzeto sa Facebook profila Adela Kicića

Još jedan kandidat koji dolazi iz Prve stranke je Almir Arnaut, koji se kandidovao za Gradsko vijeće Grada Tuzla, je 6. Aprila2020. objavio fotografiju soli uz opis “da bi pobjedili koronu trebate morsku so i to kafenu kašicu i pomalo je uzimati sa malo tople vode,stvara sluz i mjenja ph vrijednost i uništava virus”. Ovo je bila popularna tvrdnja u aprilu 2020. godine, o kojoj je Raskrinkavanje tada i pisalo u analizi “Video o lažnom lijeku kruži Facebookom: Ne, morska so ne liječi novi koronavirus“. Pored ove fotografije, objavljivao je i statuse o pandemiji iz kojih je jasno da ne vjeruje u pandemiju ili je posmatra iz zavjerološke perspektive (link, link).

Preuzeto sa Facebook profila Almira Arnauta

I kandidatkinja SBB za Gradsko vijeće Grada Tuzle, Indira Bajramović na svom Facebook profilu je u nekoliko navarata iznosila određene stavove kada je u pitanju COVID-19.

Bajramović je podijelila video koji prikazuje premijerku Queenslanda u Australiji koja prima vakcinu, a u pomenutom video se tvrdi da premijerka zapravo uopće nije primila vakcinu. No, AP News je ustvrdio da se radi o “uređenom video snimku u kojem je izostavljen dio u kojem je premijera zapravo dobila vakcinu”.

Krajem juna, Bajramović je na svom Facebook profilu podijelila objavu sa profila već pomenutog Amera Bekana. Ova objava sadrži tvrdnje vezane za navodnu štetnost zaštitnih maski, a njihova glavna teza je da maske sprječavaju udisanje kisika, to jest da dovode do manjka kisika u ćelijama organizma i/ili do povećanja količine ugljen-dioksida u krvotoku. O pomenutim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo u analizi “Maske za lice nisu opasne i ne izazivaju hipoksiju i hiperkapniju”.

Preuzeto sa Facebook profila Indire Bajramović

I dok eksperti EU, koji se bave dezinformacijama, tvrde da “lažne vijesti oko korona virusa koje se šire svijetom mogu imati štetne posljedice po javno zdravlje i efikasnu komunikaciju o krizi”, zabrinjavajući je podatak da lažne vijesti dijele upravo one osobe, u ovom slučaju kandidati_kinje za važne funkcije u lokalnim zajednicama, koje prati veći broj građana_ki.

(Amina Čeliković i Amina Izmirlić Ćatović za Raskrinkavanje.ba i Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!