Analize

Neistine o odlaganju izbora i kršenje Izbornog zakona bez odgovornosti

Lokalni izbori 2020. godine bit će u Bosni i Hercegovini održani u nedjelju, 15. 11. 2020. godine. Međutim, ovom prilikom podsjećamo da sve do 29. 7. 2020. godine kada je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) na svojoj 6. hitnoj sjednici usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, njihovo održavanje zavisilo je od tzv “političke volje”, o čemu je Istinomjer pisao u svojoj analizi objavljenoj krajem maja tekuće godine.

Podsjećamo, Odluka o odgađanju održavanja Lokalnih izbora 2020. godine donesena je 23. 5. 2020. godine:

Lokalni izbori 2020. godine, raspisani odlukom Centralne izborne komisije BiH od 7. 5. 2020. godine, čije održavanje je određeno za nedelju, 4. 10. 2020. godine, odgađaju se s obzirom da taj dan izbore nije moguće održati u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

CIK BiH, 23. maj 2020.

Istoga dana na konferenciji za novinare tadašnja predsjednica CIK-a BiH, Vanja Prutina – Bjelica obrazložila je razloge usljed kojih je donesena odluka o odlaganju održavanja Lokalnih izbora 2020. godine.

S obzirom da sredstva nisu obezbjeđena bili smo prinuđeni primjeniti odredbe (14/12) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prema kojem je CIK ovlašten donijeti odluku o odgađanju izbora.

Vanja Bjelica – Prutina, 23. maj 2020.

Na sjednici održanoj tri dana ranije, 20. 5. 2020. godine, Prutina-Bjelica podsjetila je javnost da je neusvajanje Budžeta Bosne i Hercegovine razlog zbog čega je CIK BiH bila spriječena pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki za šta je, po njenim riječima, CIK-u BiH potrebno 170 dana.

Tragali smo za alternativnim rješenjima i konsultirali se sa Agencijom za javne nabavke te smo odlučili raspisati javne nabavke na osnovu planiranih sredstava iz budžeta. Ugovor o realizaciji se može potpisati tek kada budu osigurana sredstva. Na ovo smo se odlučili cijeneći izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Danas ćemo objaviti obavještenje o javnim nabavkama.

Vanja Bjelica – Prutina, 23. maj 2020.

Međutim, jasno obrazložene odluke CIK-a BiH nisu spriječile pojedine visokopozicionirane stranačke funkcionere da tokom izborne kampanje iznose tvrdnje da je CIK BiH odgodio održavanje Lokalnih izbora 2020. godine za 15. novembar “zbog procjene da će epidemiološka situacija u novembru da bude bolja nego što je bila u oktobru”.

Jedna od takvih, a koju je Istinomjer ocijenio neistinitom bila je i ona koju je dao savjetnik člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Radomir Kovačević:

Jedna nelegalno izabrana Centralna izborna komisija koja je nelegalno bez bilo kakvog osnova u Izbornom zakonu BiH odgodila izbore za 45 dana iako Izborni zakon kaže da u određenim slučajevima je to moguće samo u određenim izbornim jedinicama, nikako ne na nivou čitave Bosne i Hercegovine učiniti, dakle odgoditi izbore na 30 dana, a oni su odogodili za 45 dana. Tada su nam rekli da je to zbog procjene da će epidemiološka situacija u novembru da bude bolja nego što je bila u oktobru. Dakle da oni nisu napravili tu vrstu manipulacije izbori bi već 15 dana bili iza nas. Bili bi realizovani, kompletna kampanja bi bila realizovana u mnogo povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i po mnogo boljem vremenu. Dakle sve aktivnosti bi mogle da budu realizovane na otvorenom, dakle bez korištenja zatvorenog prostora koji su opasni. I tada su ih svi ljudi koji su stručni, epidemiolozi, ljekari upozoravali da to nije dobro.

Radovan Kovačević, 22. oktobar 2020.

I pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske (RS) za pravne poslove, Marko Šukalo jedan je u nizu funkcionera iz ovog entiteta koji je komentarisao odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o pomjeranju dana održavanja Lokalnih izbora 2020. godine, iznoseći također neistinite trdnje:

Upravo je CIK BiH odložila, nezakonito da ponovimo, ove izbore za više od mjesec dana i jedan od razloga kada je odlagala izbore i proglašavala tu odluku jeste bio zbog epidemiološke situacije tada u oktobru. (…) Ipak, CIK BiH je navela da je jedan od razloga odlaganja izbora baš ta epidemiološka situacija. Dolazimo do zaključka da je CIK BiH svjesno odložila izbore u kasnu jesen ne bi li to odgovaralo nekim partijama, znamo mi kojim to partijama odgovara. To su one političke stranke čiji predstavnici sjede u CIK-u BiH, čiji sastav je nelegalno izabran, a to su predstavnici SDS-a i PDP-a.

Marko Šukalo, 31. oktobar 2020.

Samo dan kasnije i predsjednica RS, Željka Cvijanović komentarisala je rad CIK-a BiH, i tom prilikom je poručila da je “besmisleno sve što je Centralna izborna komisija BiH do sada radila”.

“Činjenica je da su izbori mogli biti sprovedeni kada je trebalo, jer je bila bolja epidemiološka situacija. Iako su stručnjaci upozoravali da će od novembra biti najgori period, CIK je pomjerio termin izbora” navela je tada Cvijanović.

Tako, i pored navedenih činjenica, a u kontekstu velikog povećanja broja zaraženih u Bosni i Hercegovini novim koronavirusom, ovu izbornu kampanju karakterisale su i neistinite tvrdnje o razlozima zbog kojih je CIK BiH bio prisiljen odgoditi održavanje Lokalnih izbora 2020. godine, uz istovremeno ponavljanje tvrdnji o nelegalnosti samog izbora njenih novih članova.

Na kraju, treba podsjetiti da je i pored kršenja člana 1.2a Izbornog zakona BiH u kojem se pored ostalog nalaže da “sredstva za provođenje izbora, institucije iz stava (1), (2), (3) i (4) ovog člana moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora”, nadležne institucije nisu reagovale, te da s tim u vezi niko nije odgovarao, što daje za pravo onima koji izražavaju bojazan da bi se slične stvari mogle dešavati i tokom nekih budućih izbornih procesa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!