Neutemeljeno

SDA: Očigledno plagiranje projekta u izbornom programu

Kako i na koji način pojedine političke partije i njihovi kandidati kreiraju svoje programe ilustruje primjer kandidata SDA za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Jusufa Pušine, koji je kao budući projekat multimedijalne dvorane u ovoj općini predstavio već izgrađenu zgradu multimedijalne biblioteke u Romainvilleu u Francuskoj.

Na svojoj zvaničnoj facebook stranici Pušina je 30. oktobra objavio plan za izgradnju multimedijalne dvorane u Starom Gradu, a ista vijest je podijeljena i na zvaničnoj internet stranici SDA.

Stari Grad će dobiti novu multimedijalnu – kino dvoranu koja će biti obogaćena najsavremenijim tehničkim uređajima i audio-video sistemom. Prostor bivše Kineme pruža odlične mogućnosti za realizaciju ovog projekta. Mi, građani ove općine i uža gradska jezgra zaslužujemo jedno ovakvo osvježenje sa višestrukom namjenom. Pored filmskih projekcija, ova multimedijalna sala će služiti i za postavke umjetničkih izložbi, seminare, znanstvene skupove, predavanja, prezentacije, radionice, festivale i konferencije. Dobrodošli!

Jusuf Pušina, 30. oktobar 2020.

U svom predizbornom programu u kom je predstavio 16 projekata koje namjerava realizovati ukoliko pobjedi u izbornoj trci za načelnika Općine Stari Grad, Pušina je ovaj projekat predstavio uz nekoliko ilustracija.

Foto: Jusuf Pušina, Program “16 za 16”

Međutim, jednostavnom pretragom fotografija na Google pretraživaču došli smo originalnih fotografija projekta multimedijalne biblioteke u u Romainvilleu u Francuskoj koja je djelilo arhitekte Philippe Gazeaua. Ovaj projekat predstavljen je i u njegovom iznimno opširnom i bogato ilustrovanom portfoliu koji možete pogledati na njegovoj web stranici.

Također, projekat multimedijalne biblioteke u Romainvilleu predstavljen je i na stranici ArchDaily posvećenoj aritekturi, još u maju 2012. godine. U galeriji ispod možete pogledati identične fotografije korištene u programu Jusufa Pušine.

S obzirom na činjenicu da je Jusuf Pušina iskoristio fotografije već postojećeg objekta, a koje datiraju iz 2012. godine i koje je očigledno preuzeo sa interneta, Istinomjer će ovo njegovo obećanje ocijeniti kao neutemeljeno.

 

Pitajte Istinomjer!