Ispunjeno

Nakon “zakazivanja” načelnika opštine, na miting-helikopterom

Tokom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 7. 9. 2020. godine vođena je i rasprava o korišćenju javnih resursa u stranačke svrhe.

S tim u vezi, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, upitavši prvog čovjeka SDS-a, Mirka Šarovića da li je, kada je bio ministar, ikada automobilom ministarstva otišao na skup stranke, dao je i obećanje da će “i dalje da ide helikopterom” koji je u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske:

Jesi pošten! Gde nađe toliko poštenje. Ja ću i dalje da idem helikopterom. Naći ću način. Zakažem načelnika opštine, a posle odem na miting. Smatram da imam pravo na to.

Milorad Dodik, 7. septembar 2020.

Da se Dodik nije osvrtao na optužbe, te da je ispunio obećanje svjedoče destinacije letova helikoptera „AV 119“ (AW 119) u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske koje evidentira flightradar24.com i flightaware.com, a koje je prenio portal Transparentno.ba.

Podaci tako pokazuju da je helikopter Vlade RS od početka predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine između ostalog letio i tamo gdje se održavaju stranački skupovi.

Prvi takav let zabilježen je 18.10. 2020. godine ka lokaciji Srebrenice, Bratunca i Milića gdje se tog dana održavali stranački skupovi kojima je pored Dodika prisustvovao i premijer Republike Srpske, Radovan Višković posjetio mjesni odbor ove stranke u Srebrenici. Istog tog dana zabilježen je let helikoptera Vlade Republike Srpske iz Banjaluke ka toj lokaciji.

Narednog dana, 19.10.2020. godine helikopter je u 18:44 iz Bijeljine krenuo za Banjaluku dok su isti dan Milorad Dodik i Radovan Višković u svojstvu predsjednika i potpredsjednika SNSD-a posjetili opštinske odbore ove stranke u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini.

Let helikoptera registrovan je i 20.10.2020. na relaciji Banja Luka – Sarajevo kad je Dodik posjetio kandidate na lokalnim izborima u opštinama Kalinovik, Foča i Pale.

Iste te večeri je Helikopter Vlade RS letio je i 21. 10. 2020. godine na relaciji Trebinje – Banja Luka, a tog dana je Dodik prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dučićevih večeri poezije u Trebinju prošetavši prethodno ulicama Trebinja sa generalnim sekretarom SNSD-a, Lukom Petrovićem i gradonačelnikom Trebinja, Mirkom Ćurićem.

Dodik je i 23.10.2020. godine u 16.00 časova posjetio i štand SNSD-a na Trgu mladih u Brčkom gdje su ga dočekali kandidati za gradonačelnika i odbornike u Skupštini Brčko distrikta BiH te se 20.00 časova sastao i sa rukovodstvom Opštinskog odbora SNSD-a Kozarska Dubica, dok je helikopter Vlade Republike Srpske isti dan oko 16:50 časova poletio iz Brčkog ka Banjaluci.

Kako se na Transparentno.ba navodi, dan kasnije 24. 10. 2020. godine helikopter Vlade RS poletio je iz Banjaluke malo prije 12:00 časova, opet u Brčko, dok je 40-ak minuta kasnije iz Brčkog krenuo ka Modriči, gdje je sletio oko 14:00 časova. Isti taj dan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u 14:35 prisustvovao zvaničnom početku asfaltiranja Ulice Sveti Ilija u naselju Modriča pet, za šta je iz budžeta RS izdvojeno 200.000 KM. Iako se radi o javnim sredstvima, ovaj događaj pretvorio se u otvoreni stranački skup na kojem su promovisani kandidati SNSD-a.

Na kraju, 25.10.2020. godine održan je predizborni skup SNSD-a u mjestu Đulić, u naselju Kruškovice. Na skupu je također prisustvovao Milorad Dodik nakon čega se sastao sa članovima SNSD-a na gradskom trgu u Tesliću. Tog dana zabilježen je let Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske iz Banjaluke u pravcu Teslića.

Ovim Istinomjer obećanje Milorada Dodika u vezi korištenja Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!