Nedosljedno

“Takmičenje” u masovnosti skupova između SDA i PDA u Banovićima

Iako su visoki zvaničnici Stranke demokratske akcije (SDA) u više navrata pozvali na oprez i poštivanje važećih epidemioloških mjera u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID 19, skupovi ove stranke i dalje se odvijaju uz njihovo kršenje. Posljednji takav primjer zabilježen je u Banovićima, 27. oktobra, samo nekoliko dana nakon što je Pokreta demokratske akcije (PDA) u ovom gradu održala skup na kojem su također kršene sve propisane mjere.

Na zvaničnoj stranici OO SDA Banovići na društvenoj mreži Facebook, objavljene su fotografije sa skupa održanog u MZ Grivice u utorak 27. oktobra, a iz njih se jasno vidi da je na ovom skupu bilo okupljeno više od propisanog broja ljudi, da se nije poštovala propisana fizička distanca, ali i da mnogi prisutni ne nose maske. Iz općinske organizacije SDA, u svojoj objavi su čak otvoreno iskazali protivljenje važećim epidemiološkim mjerama.

Večerašnjim skupom u MZ Grivice nastavljamo da pišemo pobjedničku priču SDA na lokalnim izborima 15. novembra u Banovićima. Večerašnji skup je pokazatelj da je građanima Banovića DOSTA kaveza u koje su nas okovali. Pokazatelj je da su građani Grivica i Banovića jasno i odlučno rekli “NE” i pružili otpor autokratskom režimu kakav vlada u Banovićima.

OO SDA Banovići, 27. oktobar 2020.

Podsjećamo, zbog naglog skoka broja zaraženih virusom COVID-19 Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je 15. oktobra 2020. godine Naredbu kojom je “nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od 2 metra između osoba” obavezno. Pored toga, dozvoljen broj ljudi u zatvorenom prostoru je 50, a obavezna je i “fizička distanca od najmanje 2 metra između osoba (osim članova istog kućanstva)”.

Lider SDA Bakir Izetbegović, koji je na dan početka izborne kampanje testiran pozitivno na novi koronavirus, putem svoje Facebook stranice, poslao je poruku u kojoj je pozvao na oprez te najavio izostanak velikih skupova.

Ovu poruku pišem vam iz svoje kuće, odakle ću nastaviti da radim sve do ozdravljenja, povratka redovnim aktivnostima i skorog susreta sa dragim ljudima, članovima i simpatizerima SDA. Dakle, izostat će veliki skupovi koji su sami za sebe govorili sve. Svjedočili su istinu da je SDA – SNAGA NARODA. Ali mi ćemo ostvariti vezu sa našim narodom, sa glasačima. Ako oni ne mogu doći do nas, mi ćemo naći način da dođemo do njih. Naravno – poštujući sve mjere zaštite kako bismo zaustavili širenje pandemije. To je u ovome času najvažnije.

Bakir Izetbegović, 17. oktobar 2020.

Dan prije pomenutog skupa SDA, također u Banovićoma, održan je i predizborni skup Pokreta Demokratske Akcije (PDA), na kojem također nisu poštovane epidemiološke preporuke, iako čak iz Općinske organizacije ove stranke pozvali na poštivanje mjera, o čemu je Istinomjer pisao prije nekoliko dana.

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je još nekoliko predizbornih skupova na kojima nisu ispoštovane epidemiološke preporuke. Jedan od skupova desio se u Gradačcu, a na njemu su predstavljeni kandidati SDA za Gradsko vijeće Gradačca, kandidat za gradonačelnika Gradačca, a okupljenima su se obratili i funkcioneri SDA – nosilac liste za Gradsko vijeće Gradačca Elvedin Hrnčić, premijer FBiH Fadil Novalić, kao i delegat u Domu Naroda PS BiH, Amir Fazlić. Prema posljednjim informacijama iz medija od 23. oktobra, COVID 19 je potvrđen kod nekoliko osoba koje su učestvovale na ovom skupu, a među njima je i ministar iz Vlade Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić, koji je kandidat za gradonačelnika.

Dan kasnije, 17. oktobra 2020. godine iste mjere prekršene su u Srebreniku, na predizbornom skupu SDA održanom u prepunom “Domu kulture Srebrenik” na kojem su predstavljeni kandidati stranke za Gradsko vijeće Srebrenika te kandidat za gradonačelnika Ibrahim Zukić.

Na zvaničnim Facebook stranicama kandidata za gradonačelnika Srebrenika, Ibrahima Zukića, kao i na stranici SDA Srebrenik objavljene su fotografije na osnovu kojih se može zaključiti da je u prepunoj sali bilo prisutno mnogo više od 50 osoba, te da ni na ovom skupu nije ispoštovana preporučena socijalna distanca niti je određen broj učesnika nosio zaštitne maske. Ovo skupu prisustvovala je i ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i funkcionerka SDA, Fahreta Brašnjić. Više o skupovima SDA možete čitati na Istinomjeru.

S obzirom na to da je SDA i pored ranijih poziva na oprez od strane najviših zvaničnika ove stranke, nastavila sa održavanjem masovnih skupova bez poštivanja epidemioloških mjera i naredbi kriznih štabova, te da su iz OO SDA Banovići čak otvoreno iskazali protivljenje ovim mjerama, Istinomjer će stav SDA u vezi s tim ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!