Istina

Po stepenu razvijenosti u FBiH Vogošća napredovala za 18 mjesta

U prvoj debatnoj emisiji koju je u okviru predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine 19. 10. 2020. godine emitovala RTV Vogošća učestovali su kandidati za načelnika te opštine Rifet Dervišević ispred Demokratske fronte, Edin Smajić, kandidat SDA, te Dženan Brkanić kao kandidat “Četvorke” koju čine SDP BiH, NiP, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Tokom svog uvodnog obraćanja aktuelni načelnik Vogošće, Edin Smajić govoreći o programu razvoja za naredni period, pored ostalog je ustvrdio da je u proteklom periodu opština na čijem je čelu po stepenu razvijenosti u Federaciji BiH napredevola za 18 mjesta:

Ja svoj optimizam za realizaciju istog temeljim prije svega na rezultatima postignutim u prethodnom periodu u kojem smo samo uz jednu statističku činjenicu da smo sa dvadeset i petog mjesta došli na sedmo mjesto po razvijenosti u Federaciji BiH zaista učinili mnogo na jačanju snage, kapaciteta i potencijala Općine Vogošća, ali taj napredak je i golim okom vidljiv nakon svega ovoga što smo radili u proteklom periodu.

Edin Smajić, 19. oktobar 2020.

Da bi provjerili istinitost ove Smajićeve tvrdnje konsultovali smo Socijoekonomske pokazatelje po opštinama u Federaciji BiH koje objavljuje Federalni zavod za programiranje razvoja.

Podsjećamo, Edin Smajić se načelu vogošćanske opštine nalazi od januara 2011. godine kada je na prijevremenim izborima izabran za načelnika te lokalne zajednice.

U tom momentu, a u skladu sa Socijoekonomskim pokazateljima po opštinama u Federaciji BiH i Nivoom razvijenosti Federacije BiH po općinama u 2010 godini, vogošćanska opština nalazila se na dvadeset petom mjestu.

Već 2012. godine Vogošća je napredovala za sedam mjesta te se nalazila na osamnaestom mjestu.

U skladu sa Nivoom razvijenosti Federacije BiH po općinama u 2016. godini Vogošća je bila jedanaesta, a 2018. godine zauzimala je osmo mjesto.

Posljednji izvještaj Federalnog zavoda za programiranje razvoja objavljen u junu 2020. godine potvrđuje Smajićevu tvrdnju jer se u skladu sa Nivoom razvijenosti Federacije BiH po općinama u 2019. godini Vogošća trenuto nalazi na sedmom mjestu.

Ispred ove opštine su prvoplasirana Opština Centar Sarajevo, te Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Novi Grad Sarajevo i Grad Mostar.

Ovim Istinomjer tvrdnju Edina Smajića da je Opština Vogošća sa dvadeset i petog mjesta došla na sedmo mjesto po razvijenosti u Federaciji BiH ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!