Neistina

Na osnovu prijava TI BIH, pored SNSD-a CIK BiH kaznio i veliki broj drugih političkih subjekata

Predsjednik Glavnog izbornog štaba SNSD-a, Srđan Rajčević na konferenciji za medije održanoj 29. 10. 2020. godine pored ostalog je ustvrdio da “Centralna izborna komisija organizuje i svojevrstan lov na vještice u ovom trenutku”.

Samo da kažem da je primjetno da Centralna izborna komisija organizuje i svojevrstan lov na vještice u ovom trenutku, da se svaka aktivnost Saveza socijademokrata i u javnom diskursu i na terenu budno prati, da se putem dušebrižnika iz sektora nevladinih organizacija gotovo svaki dan podnose prijave protiv naših aktivista i naših funkcionera, dok se na drugoj strani sve toleriše.

Srđan Rajčević, 29. oktobar 2020.

Međutim, broj političkih subjekata protiv kojih je Transparency international u BIH (TI BIH) u proteklih više od mjesec dana podnio prijave CIK-u BiH, a na osnovu kojih je CIK BiH izrekao kazne tim istim političkim partijama demantuju tvrdnje Rajčevića da se, kako je naveo, “putem dušebrižnika iz sektora nevladinih organizacija gotovo svaki dan podnose prijave protiv naših aktivista i naših funkcionera, dok se na drugoj strani sve toleriše.”

Tako je TI BIH, započevši monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini koji je, kako se navodi, pokazao da su brojni kandidati na predstojećim izborima već počeli otvoreno zloupotrebljavati javne resurse i funkcije za političku promociju a neki su već krenuli i sa javnim oglašavanjem koje je zabranjeno van perioda zvanične izborne kampanje, još 4. 9. 2020. godine podnio tri prijave CIK-u i to protiv SDS-a, SNSD-a i HDZ-a “jer su ove stranke već krenule sa plaćenim oglašavanjem na bilbordima u više gradova.”

Nekoliko dana kasnije, TI BiH podnio je prijave i protiv Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokrata (SD):

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini još nije zvanično počela ali su brojne političke stranke već krenule sa plaćenom oglašavanjem iako to Izborni zakon izričito zabranjuje u ovom periodu. Zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio prijave Centralnoj izbornoj komisiji BIH protiv Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokrata (SD) jer su ove stranke već istakle svoje reklame na bilbordima, što su zabilježili i terenski posmatrači TI BIH na više lokacija.

Transparency international u BIH, 10. septembar 2020.

Na osnovu, kako je navedeno, prijava koje je uputio TI BIH, CIK BiH je na sjednici održanoj 29. 9. 2020. godine kaznila novčano četiri politička subjekta zbog plaćenog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje:

Sa po 1000 KM CIK je kaznio SDA, Platformu za progres, “Četvorku” – NS, NIP I SDP i Stranku za bolje Vučkovce i to zbog sponzorisanih objava na društvenim mrežama. Radi se o četiri postupka koja su do sada okončana pred CIK-om a TI BIH je u prethodnih mjesec dana uputio ukupno 20 prijava zbog preuranjene kampanje. One se pored sponzorisanih objava na društvenim mrežama u najvećoj mjeri odnose na slučajeve isticanja bilborda od strane brojnih političkih stranaka i kandidata prije zvaničnog početka kampanje.

Centralna izborna komisija BiH, 10. septembar 2020.

I 14. 10. 2020. godine, dan prije zvaničnog početka predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine, “zbog kampanje putem društvenih mreža kažnjene su SDA, Stranka demokratske aktivnosti ( A-SDA), Narod i pravda i Županijska neovisna lista sa po 1.000 KM, te su tom prilikom kažnjene i Hrvatska demokrtaska zajednica (HDZ), SDA i SDS sa po 1.000 KM zbog postavljanja billboarda.”

I ove kazne izrečene su između ostalih i na osnovu prijava TI BIH, a tom prilikom članica CIK-e BiH, Irena Hadžiabdić istakla je “kako CIK treba imati jednak tretman prema svim strankama”.

Nove kazne zbog plaćenog oglašavanja prije početka izborne kampanje, koje je CIK-u dostavio također TI BIH na osnovu prijava građana i terenskih posmatrača, izrečene su i 28. 10. 2020. godine.

Kazna je izrečena koaliciji SNSD – DEMOS čiji je nosilac liste za skupštinu Brčko Distrikta Siniša Milić istakao bilborde prije zvaničnog početka kampanje na mjestu predviđenom za plaćeno oglašavanje. Na njima su građanima obećavana nova radna mjesta i nova industrijska zona, a kako zakon zabranjuje bilo koji oblik plaćenog oglašavanja prije početka kampanje CIK je članicama ove koalicije SNSD-u i DEMOS-u izrekao kazne od po 500 KM. Nakon prijave TI BIH kažnjen je i DNS jer je ova stranka prije vremena istakla bilborde na kojima se slavi 20 godina postojanja. Zbog preuranjene plaćene kampanje na društvenim mrežama na današnjoj sjednici kaznom od po 1000 KM kažnjeni su Liberalno demokratska stranka iz Srebrenika, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

28. oktobar 2020.

Na kraju, posljednjom odlukom CIK-e BiH od 29. 10. 2020. godine devet političkih stranaka novčano je kažnjeno jer su plaćali oglašavanje prije službenog početka kampanje.

S obzirom na to su Asocijacija mladih SDA Teslić, te kandidati Almir Ljeskovica i Kenan Agić vodili plaćenu kampanju na Facebooku prije službenog početka kampanje, SDA je dužna platiti ukupnu kaznu u iznosu od 3.000 KM.

Osim toga, u skladu sa navedenom odlukom, politička stranka Zajedno za Semberiju i Srpsku kažnjena je sa 1.500 KM, Pokret demokratske akcije (PDA) i a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kažnjeni su sa po 1.000 KM jer su njihovi kandidati Alen Kamerić i Miroslav Vujić platili oglas na Facebooku prije službenog početka kampanje.

Kazne za Gradski odbor Saveza za bolju budućnost Tuzla, Socijaldemokrate BiH Zenica, Socijalističku partiju Srpske (SPS), Demokratsku frontu (DF) i Demokratski narodni savez (DNS) ovom prilikom iznosila je po 1.000 KM.

Tokom potonje sjednice, članica CIK-e BiH, Irena Hadžiabdić konstatovala je da je i ove prijave podnio Ti BiH primjetivši, kako je navela, “da postoji međusobna solidarnost političkih subjekata kada je riječ o vođenju plaćenih kampanja”:

Nijedan politički subjekt nije prijavio drugi politički subjekt, što znači da postoji međusobna solidarnost političkih subjekata kada je riječ o vođenju plaćenih kampanja.

Irena Hadžiabdić, 29. oktobar 2020.

S obzirom na predočene činjenice, Istinomjer tvrdnju Srđana Rajčevića “da Centralna izborna komisija organizuje svojevrstan lov na vještice u ovom trenutku”, te da se “putem dušebrižnika iz sektora nevladinih organizacija gotovo svaki dan podnose prijave protiv aktivista i funkcionera SNSD-a, dok se na drugoj strani sve toleriše” ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!