Analize

Općina Novo Sarajevo: Četiri godine mandata načelnika Nedžada Koldže

Načelnik sarajevske općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo jedan je u nizu načelnika koji uoči izbora 2016. godine javnosti nije predstavio nikakav dokument koji je predstavljao njegov program, zbog čega je tim Istinomjera obećanja izdvojio iz medijskih nastupa tokom predizborne kampanje. S tim u vezi, Istinomjer je zabilježio 24 obećanja načelnika Nedžada Koldže, od čega su dva obećanja ispunjena, šest obećanja je ispunjeno većim dijelom, devet obećanja je djelimično ispunjeno, četiri su ispunjena manjim dijelom dok su tri obećanja neispunjena.

Dva ispunjena obećanja koja se odnose na mjesna zajednica i ambulantu na Hrasnom Brdu ispunjena su početkom četvrte godine mandata Nedžada Koldže. Naime, mjesna zajednica i ambulanta Hrasno brdo u ulici Varažinska bb – Općina Novo Sarajevo svečano su otvorene 29. novembra 2019. godine. Kako je tada navedeno, Općina Novo Sarajevo opremila je prostorije mjesne zajednice, dok će se “opremanje prostorija ambulante izvršiti od strane Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo”.

Jedan dio pomenutih obećanja odnosi se na finansijsku pomoć Općine Novo Sarajevo za različite svrhe, za šta je ova općina svake godine u toku ovog mandata izdvajala određena sredstva – od sredstava za pomoć studentima, sredstva za zapošljavanje mladih, do sredstava za pomoć penzionerima, a ova obećanja ispunjena su većim dijelom. Iz ove općine navode da su “u prosjeku svake godine stipednirali oko 600 učenika i studenata”, a osim finansijske pomoći penzionerima, Općina je organizirala i izlete za panezionere sa područja Novog Sarajeva.

Općina Novo Sarajevo je u budžetima izvajala i određena sredstva kada su u pitanju projekti za stara i iznemogla lica, projekti za osobe s posebnim potrebama, projekti za nacionalne manjine te projekti za djecu bez roditeljskog staranja, a tokom mandata 2016-2020 provodile su se i određene aktivnosti kao što su projekat “Akcija protiv dobne diskriminacije”, projekat “Christine Witcutt”, dodjela stipendija djeci bez roditeljskog staranja itd. Pomenuta obećanja su djelimično ispunjena.

Većim dijelom su ispunjena i obećanja koja su se odnosila na na rekonstrukciji igrališta, te na rješavanje problema sa kanalizacijom i vodosnabdijevanjem u naseljima širom općine Novo Sarajevo. Kada je u pitanju rekonstrukcija i izgradnja dječijih i sportskih igrališta radovi su vršeni na oko 40 igrališta, a što se tiče problema sa kanalizacionom mrežom i vodosnabdijevanjem u ovoj općini, od 2017. godine do danas realizovano je nekoliko projekata izgradnje separatne kanalizacione mreže kao i rekonstrukcije vodovodne mreže.

Neka od djelimično ispunjenih obećanja odnosila su se i na izgradnju sedam kružnih tokova te na izgradnju Južne longitudinale.

Od sedam planiranih izgrađena su tri kružna toka i to kružni tok u naselju Hrasno, na Trgu Heroja, kružni tok kod pekare AS, te kružni tok na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života. Iz Općine Novo Sarajevo istakli su da se od “planiranih sedam kružnih tokova, u prethodnom periodu u skladu sa dinamikom radova, aktivno radilo na realizaciji projekta izgradnje pet kružnih tokova, od kojih su tri izgrađena, za četvrti je urađena projektna dokumentacija i čeka se usaglašavanje sa planskom dokumentacijom na trasi Južne longitudinale, dok za peti kružni tok nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi”.

Što se tiče izgradnje Južne longitudinale iz ove općine su istakli da je “druga faza izgradnje saobraćajnice Južna longitudinala u većini završena, osim dijela koji se odnosi na potez od spoja ulica Zagrebačka – Derviša Numića do spoja ulica Hamdije Čemerlića – Zvornička zbog problema oko planiranog rušenja stambene zgrade i njenog dislociranja sa sadašnje lokacije na novu, na čijem rješavanju nadležno Kantonalno ministarstvo i Općina Novo Sarajevo intenzivno rade”.

Manjim dijelom je ispunjeno obećanje koje se odnosilo na uspostavljanje novih Centara za zdravo starenje – kada je mandatni period 2016 – 2020 započeo, u Općini Novo Sarajevo već su postojala dva Centra za zdravo starenje i to u naseljima Hrasno i Velešići, a nakon što u prve dvije godine mandata nije bilo aktivnosti na širenju mreže ovih centara, tokom 2019. godine otvoren je i treći centar na Čengić Vili.

Određene aktivnosti zabilježene su kada su u pitanju obećanja koja su se odnosila na postavljanje podzemnih kontejnera te na revitalizaciju Vilsonovog šetališta.

Tako je početkom oktobra 2016. godine izgrađen drugi Eko otok, i to na području MZ Čengić Vila, a iz ove općine istakli su da je “planirana nabavka 110 zvona za prikupljanje otpada, dok je u prethodnom periodu na području Općine nabavljeno i postavljeno 99 zvona”.

Kada je u pitanju revitalizacija Vilsonovog šetališta iz Općine Novo Sarajevo istakli su da je “idejno rješenje za Smart City – Vilsonovo šetalište izrađeno u januaru 2020. godine, a kroz projekat je planirana rekonstrukcija javne rasvjete, ugradnja pametnih klupa, korpi za otpatke, interaktivni znakovi, mjerači kvalitete zraka, te uređenje dva smart parkinga”. Oba obećanja su ispunjena manjim dijelom.

Neispunjena su tri obećanja, a odnose se na izgradnju bazena u Hrasnom, izgradnju Doma “Boško Buha”, te na izgradnju podzemne garaže u Željezničkoj.

Treba istaknuti da je obećanje koje se odnosilo na izgradnju Doma “Boško Buha” ocjenjeno kao neispunjeno iz razloga što se u obećanju navodi kako će Dom “Boško Buha” biti otvoren do sredine 2017. godine, što se nije desilo, te je pomenuti dom otvoren tek u martu 2019. godine.

Još jedno obećanje koje je dobilo ocjenu neispunjeno odnosi se na izgradnju podzemne garaže u Željezničkoj, iz razloga što je, iako su radovi u toku, planirani rok za završetak ovih radova 15. novembar 2020. godine.

Treće neispunjeno obećanje odnosi se na izgradnju bazena u Hrasnom, s obzirom na činjenicu da tokom ovog mandatnog perioda nisu poduzimane aktivnosti u cilju realizacije pomenutog obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!