Izgradnja Južne longitudinale

Opština:

Uz nastavak redovnog i kvalitetnog održavanja cesta, najznačajniji projekt u vezi s tim je izgradnja Južne longitudinale. – Dat ćemo punu podršku ovom projektu, koji je od najvećeg značaja ne samo za Novo Sarajevo nego i za putnu infrastrukturu kompletnog Kantona Sarajevo kako bi se smanjile saobraćajne gužve.

Izvor: Intervju, Oslobođenje, 11.09.2016.

Kratko obrazloženje

U prve tri godine mandata bilo je značajnijih aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Radovi na izgradnji druge dionice dužine 900 metara, koja se proteže od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke, započeli su u ljeto 2016. godine. Ugovor su 24. augusta 2016. godine potpisali tadašnji premijer KS Elmedin Konaković, bivši ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, te izabrani izvođači radova Konzorcija „Euroasfalt“ d.o.o Sarajevo – „ŽGP“ d.d Sarajevo. Rok za završetak radova bio je godinu dana.

Gradnja dvije saobraćajne trake od raskrsnice sa ulicom Azize Šačirbegović, pored stadiona i sportske dvorane Grbavica, završena je u junu 2017. godine, međutim na završetak kružnog toga ispred pekare “AS” u sklopu iste dionice, čekalo se više od godinu dana, pa je ona u promet puštena tek u augustu 2018. godine. U slučaju ovog kružnog toka, Stanovnici MZ “Hrasno Brdo“ su protestvovali zbog rješenja koje im nije ostavilo mogućnost direktnog uključenja u kružni tok, zbog čega se projekat morao mijenjati.

Veliki problem za spajanje dvije navedene dionice Južne longitudinale trenutno predstavlja zgrada u Grbavičkoj ulici 62-68, na čije se rušenje čeka više od 10 godina, da bi se na njenom mjestu izgradio kružni tok. Ipak, kako je u februaru ove godine izjavio ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta postoji mogućnost i za neka druga rješenja spajanja dvije do sada izgrađene dionice Južne longitudinale.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi