Djelimično ispunjeno

Izgradnja Južne longitudinale

Opštine: Novo Sarajevo

Uz nastavak redovnog i kvalitetnog održavanja cesta, najznačajniji projekt u vezi s tim je izgradnja Južne longitudinale. – Dat ćemo punu podršku ovom projektu, koji je od najvećeg značaja ne samo za Novo Sarajevo nego i za putnu infrastrukturu kompletnog Kantona Sarajevo kako bi se smanjile saobraćajne gužve.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Intervju, Oslobođenje, 11.09.2016.

Radovi na izgradnji druge dionice dužine 900 metara, koja se proteže od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke, započeli su u ljeto 2016. godine. Ugovor su 24. augusta 2016. godine potpisali tadašnji premijer KS Elmedin Konaković, bivši ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, te izabrani izvođači radova Konzorcija „Euroasfalt“ d.o.o Sarajevo – „ŽGP“ d.d Sarajevo. Rok za završetak radova bio je godinu dana.

Gradnja dvije saobraćajne trake od raskrsnice sa ulicom Azize Šačirbegović, pored stadiona i sportske dvorane Grbavica, završena je u junu 2017. godine, međutim na završetak kružnog toga ispred pekare “AS” u sklopu iste dionice, čekalo se više od godinu dana, pa je ona u promet puštena tek u augustu 2018. godine. U slučaju ovog kružnog toka, Stanovnici MZ “Hrasno Brdo“ su protestvovali zbog rješenja koje im nije ostavilo mogućnost direktnog uključenja u kružni tok, zbog čega se projekat morao mijenjati.

Veliki problem za spajanje dvije navedene dionice Južne longitudinale trenutno predstavlja zgrada u Grbavičkoj ulici 62-68, na čije se rušenje čeka više od 10 godina, da bi se na njenom mjestu izgradio kružni tok.

Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže u utorak, 14. jula ove godine u zgradi Općine Novo Sarajevo održan je sastanak na temu izmještanja zgrade u ulici Grbavička broj 62-68, a koja se nalazi na trasi Južne longitudinale. Sastanku je, pored općinskog načelnika, prisustvovao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem sa saradnicima, te predstavnici nadležnih općinskih službi. Budući da se radi o dugogodišnjem problemu, za kojeg prethodna Vlada Kantona Sarajevo nije imala sluha, a radi kojeg se do sada nisu mogli okončati radovi  na izgradnji cjelokupne trase Južne longitudinale, Općinski načelnik je sazvao sastanak u cilju rješavanja onih procesa koji nisu u direktnoj nadležnosti Općine Novo Sarajevo, a tiču će dinamike  privođenja predmetnog zemljišta planiranoj namjeni. Na sastanku su dogovoreni i elementi sporazuma koji će ubrzo biti potpisan i kojim će se urediti pitanje rješavanja imovinsko-pravnih pitanja na parceli za gradnju i vanjsko uređenje oko objekta. Planirano je da se postojeći objekat u ulici Grbavička broj 62-68 sruši, nakon izgradnje zamjenskog stambeno – poslovnog objekta, a da se na njegovom mjestu izgradi kružni tok čime će se spojiti dva djela Južne longitudinale.

Saopćenje, Općina Novo Sarajevo, 14. juli 2020.
Iz Općine Novo Sarajevo istakli su sljedeće:
Druga faza izgradnje saobraćajnice Južna longitudinala je u većini završena, osim dijela koji se odnosi na potez od spoja ulica Zagrebačka – Derviša Numića do spoja ulica Hamdije Čemerlića – Zvornička zbog problema oko planiranog rušenja stambene zgrade i njenog dislociranja sa sadašnje lokacije na novu, na čijem rješavanju nadležno Kantonalno ministarstvo i Općina Novo Sarajevo intenzivno rade.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!