Sedam kružnih tokova

Opština:

U planu i programu imamo i izgradnju sedam kružnih tokova i to tri na trasi Južne longitudinale, po jedan na Pofalićima i kod Energoinvesta, te po jedan na Trgu heroja i na Čengić-Vili.

Izvor: Intervju, Oslobođenje, 11.09.2016.

Kratko obrazloženje

U prve tri godine mandata vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja. U promet su puštena dva kružna toka, a radovi na izgradnji još jednog kružnog toka koji bi, prema najavama, trebali biti okončani krajem maja 2020. godine, započeli su 20. februara 2020. godine.

Dugo obrazloženje

Radovi na izgradnji kružnog toka u naselju Hrasno, na Trgu Heroja, počeli su još i prije Općih izbora, u oktobru 2016. godine. Tom prilikom, načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo izjavio je sljedeće:

Kružni tok će se graditi kao sufinansirani projekat Općine i Direkcije za puteve KS po principu da mi dajemo dvije, a oni jednu trećinu sredstava. Navedene ulice su dosta frekventne te se radi o neuralgičnoj raskrsnici, a kružni tok je jedino rješenje.

Nedžad Koldžo, 01. oktobar 2016.

Pomenuti kružni tok u naselju Hrasno, na Trgu Heroja pušten je u promet tokom 2017. godine.

Tokom 2018. godine izvodili su se intenzivni radovi na izgradnji kružnog toka na zrasi Južne longitudinale, kod pekare AS, koji je zvačnično pušten u promet u augustu 2018. godine.

Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na poslovima izgradnje kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života potpisali su 27. avgusta 2019. godine načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Selmir Kovač. Nekoliko mjeseci kasnije, 21. janaura 2020. godine potpisan je i Anex I pomenutog Sporazuma. Anexom 1 Sporazuma, Općina Novo Sarajevo obezbijedila je dodatnih 300.000 KM za izgradnju pomenutog kružnog toka, tako da vrijednost Sporazuma sa dodatnim sredstvima iznosi  1.500.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 700.000 KM, a Direkcija za puteve KS 800.000 KM. Radovi na izgradnji kružnog toka, kako je tom prilikom istakao Selmir Kovač, trajat će do kraja maja, a za saobraćaj će biti otvorena jedna traka.

Javnost je obaviještena da su radovi na izgradnji pomenutog kružnog toka na Pofalićima započeli 20. februara 2020. godine:

Radi se o veoma složenom projektu jer obuhvata 18 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka u opsegu i kao takav jedan je od najvećih kružnih tokova na području Kantona Sarajevo. Njegovom izgradnjom ubrzava se tok saobraćaja i  olakšava ulaz i izlaz iz mjesnih zajednica Pofalići i Gornji Pofalići jer je ulica Humska prigušena Drinskom ulicom, koja je od višeg značaja i spada u Federalne ceste. (…) Nakon izgradnje saobraćajne gužve će biti manje za 65 posto.

Saopćenje, Općina Novo Sarajevo, 20. februar 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi