Djelimično ispunjeno

Sedam kružnih tokova

Opštine: Novo Sarajevo

U planu i programu imamo i izgradnju sedam kružnih tokova i to tri na trasi Južne longitudinale, po jedan na Pofalićima i kod Energoinvesta, te po jedan na Trgu heroja i na Čengić-Vili.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Intervju, Oslobođenje, 11.09.2016.

Od planiranih sedam kružnih tokova, Općina Novo Sarajevo je u toku ovog mandatnog perioda izgradila tri, a istakli su i da je “za četvrti urađena projektna dokumentacija i čeka se usaglašavanje sa planskom dokumentacijom na trasi Južne longitudinale, dok za peti kružni tok nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi”.

Radovi na izgradnji kružnog toka u naselju Hrasno, na Trgu Heroja, počeli su još i prije Općih izbora, u oktobru 2016. godine. Tom prilikom, načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo izjavio je sljedeće:

Kružni tok će se graditi kao sufinansirani projekat Općine i Direkcije za puteve KS po principu da mi dajemo dvije, a oni jednu trećinu sredstava. Navedene ulice su dosta frekventne te se radi o neuralgičnoj raskrsnici, a kružni tok je jedino rješenje.

Nedžad Koldžo, 1. oktobar 2016.

Pomenuti kružni tok u naselju Hrasno, na Trgu Heroja pušten je u promet tokom 2017. godine.

Tokom 2018. godine izvodili su se intenzivni radovi na izgradnji kružnog toka na trasi Južne longitudinale, kod pekare AS, koji je zvačnično pušten u promet u augustu 2018. godine.

Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na poslovima izgradnje kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života potpisali su 27. avgusta 2019. godine načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Selmir Kovač. Nekoliko mjeseci kasnije, 21. janaura 2020. godine potpisan je i Anex I pomenutog Sporazuma. Anexom 1 Sporazuma, Općina Novo Sarajevo obezbijedila je dodatnih 300.000 KM za izgradnju pomenutog kružnog toka, tako da vrijednost Sporazuma sa dodatnim sredstvima iznosi  1.500.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 700.000 KM, a Direkcija za puteve KS 800.000 KM. Radovi na izgradnji kružnog toka, kako je tom prilikom istakao Selmir Kovač, trajat će do kraja maja, a za saobraćaj će biti otvorena jedna traka.

Javnost je obaviještena da su radovi na izgradnji pomenutog kružnog toka na Pofalićima započeli 20. februara 2020. godine:

Radi se o veoma složenom projektu jer obuhvata 18 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka u opsegu i kao takav jedan je od najvećih kružnih tokova na području Kantona Sarajevo. Njegovom izgradnjom ubrzava se tok saobraćaja i  olakšava ulaz i izlaz iz mjesnih zajednica Pofalići i Gornji Pofalići jer je ulica Humska prigušena Drinskom ulicom, koja je od višeg značaja i spada u Federalne ceste. (…) Nakon izgradnje saobraćajne gužve će biti manje za 65 posto.

Saopćenje, Općina Novo Sarajevo, 20. februar 2020.

Tri mjeseca kasnije, 16. maja, prilikom obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo upriličeno je svečano otvorenje pomenutog kružnog toka na Pofalićima.

Ovaj kružni tok jedan je od najvećih na području Kantona Sarajevo jer obuhvata 14 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka u opsegu, a nakon nekoliko godina velikog truda i rada na prevazilaženju svih problema sa kojima smo se susretali prilikom realizacije ovog projekta, te nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije i saglasnosti, zahvaljujući velikoj ažurnosti i naporu radnika firme “Strabag” ovaj veliki saobraćajni objekat završen je u rekordnom roku, mnogo prije nego što je to planirano. Ovo saobraćajno rješenje, ne samo da će ubrzati saobraćaj na ovom lokalitetu za 65 posto, kako sam to govorio u ranijim izjavama, nego sam siguran da će skoro i u potpunosti ubrzati ulaz i izlaz iz naselja Pofalići

Nedžad Koldžo, 16. maj 2020.

Samo nekoliko dana nakon puštanja u promet novoizgrađenog kružnog toka “uslijed obilnih padavina, nevremena i jakih udara vjetra u ulici Put života na dijelu saobraćajnice u neposrednoj blizini kružnog toka u naselju Pofalići došlo je do nanosa lišća, granja, blata i smeća na dva slivnika (rešetke), što je prouzrokovalo površinsko začepljenje istih i zadržavanje određene količine vode na saobraćajnici”.

Iz Općine Novo Sarajevo istakli su da je “konstatovano da su odvodi uz novi kružni tok ispravni i u funkciji, te da u slučaju vremenskih nepogoda izazvanih obilnim padavinama i vjetrom na vrijeme treba intervenisati nadležna ophodnja puta, kako ne bi došlo da ovakvih neželjenih pojava u saobraćaju”:

Održavanje ove kantonalne saobraćajnice u nadležnosti je Direkcije za ceste KS koja ima potpisan Ugovor sa KJKP „Rad“ o redovnoj ophodnji saobraćajnica. Budući da u ovom slučaju nadležne službe nisu intervenisale na vrijeme na ovom lokalitetu, pripadnici Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo odmah su izašli na teren, te su hitnom intervencijom očistili rešetke i saprali saobraćajnicu od nanosa, čime se voda odmah povukla.

Općina Novo Sarajevo, 20. maj 2020.

Iz ove općine su istakli da je “u okviru Strategije razvoja lokalnih i nekategorisanih cesta na području Općine Novo Sarajevo za period 2017.-2027. godina planirana izgradnja sedam (7) kružnih tokova na području općine Novo Sarajevo. Od planiranih sedam kružnih tokova, u prethodnom periodu u skladu sa dinamikom radova, aktivno se radilo na realizaciji projekta izgradnje pet (5) kružnih tokova, od kojih su tri (3) izgrađena, za četvrti je urađena projektna dokumentacija i čeka se usaglašavanje sa planskom dokumentacijom na trasi Južne longitudinale, dok za peti kružni tok nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!