Ispunjeno većim dijelom

Pomoć penzionerima

Opštine: Novo Sarajevo

U naredne tri godine nastavit će se (…) projekti pomoći penzionerima (…).

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Intervju, Oslobođenje, 11.09.2016.

Uvidom u dokument “Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Novo Sarajevo” za period od 2017. godine do 2019. godine utvrđeno je koliko sredstava je Općina Novo Sarajevo svake godine izdvajala za pomoć penzionerima.

Pa je tako, prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2017. godinu, na grantove penzionerima utrošeno je 99.800 KM, dok je grant Udruženju penzionera Novo Sarajevo iznosio 55.000 KM. 

Prema Izvještaju o Izvršenju Budžete Općine Novo Sarajevo za 2018. godinu, na grantove penzionerima utrošeno je 119.500 KM, dok je grant Udruženju penzionera Novo Sarajevo iznosio 55.000 KM

Prema Izvještaju o Izvršenju Budžete Općine Novo Sarajevo za 2019. godinu, na grantove penzionerima utrošeno je 120.000 KM, dok je grant Udruženju penzionera Novo Sarajevo iznosio 60.000 KM.

Općina Novo Sarajevo već 14 godina zaredom izdvaja i sredstva za jednokratnu pomoć penzionerima sa područja ove općine, pa je tokom 2017. godine 2.000 penzionera sa područja Općine Novo Sarajevo uz penziju dobilo dodatnih 50 KM. Tokom 2018. godine, ali i 2019. godine, 2.400 penzionera dobilo je dodatnih 50 KM uz majsku, odnosno junsku penziju.

U aprilu 2020. godine javnost je obaviještena da će 4.000 penzionera dobiti dodatnih 50 KM uz majsku penziju, a dva mjeseca kasnije načelnik ove općine, Nedžad Koldžo saopćio je da će biti izdvojena sredstva za pomoć još 3.025 penzionera, “a sve sa ciljem ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa”.

Već četrnaestu godinu zaredom Općina Novo Sarajevo izdvaja značajna sredstva za dodjelu jednokratnih pomoći najugroženijim penzionerima po spiskovima i kriterijima Udruženja penzionera Novo Sarajevo, a takvu pomoć godišnje dobije oko 2.300 penzionera. Ove godine Budžetom smo planirali 200.000 KM kako bi pomoć bila dodijeljena za 4.000 penzionera, ali imajući u vidu socio-ekonomsku situaciju uzrokovanu panedmijom, rebalansom Budžeta obezbijedili smo dodatnih 150.000 KM kako bi svi penzioneri sa minimalnom penzijom ove godine dobili po 50 KM, ističe načelnik Koldžo, te dodaje da po evidencijama Federalnog zavoda PIO/MIO takvih je 7.025 penzionera na području općine, tako da će u ovom krugu pomoć dobiti ukupno 3.025 penzionera, a prethodnih 4.000 penzionera jednokratnu pomoć dobilo je u maju ove godine.

Saopćenje, Općina Novo Sarajevo, 15. juni 2020.

U aprilu su akreditovani volonteri Općine Novo Sarajevo podjelili maske” za sve penzionere koji čekaju u redovima kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze korona virusom”. 

Općina Novo Sarajevo je tokom prethodnih godina pomagala i programske aktivnosti penzionera, pa je tako 12 godina zaredom organiziran tradicionalni izlet penzionera na planinu Igman.

Iz ove općine su istakli da “Općina Novo Sarajevo već četrnaestu godinu penzionerima sa područja općine iz općinskog budžeta redovno dodjeljuje jednokratnu pomoć u iznosu od po 50KM u saradnji sa Udruženjem penzionera Novo Sarajevo koji su zaduženi za pripremu spiskova najugroženijih penzionera. U 2020. godini ova pomoć je zbog aktuelne situacije sa pandemijom korona virusa isplaćena u dva navrata (uz aprilsku i julsku penziju) kojom je obuhvaćeno 7.025 penzionera. Ove godine dodijeljeni su i prehrambeni paketi najugroženijim penzionerima. Pored navedenog, svake godine se organizuje i jednodnevni izlet za više od 2000 penzionera na neku od sarajevskih planina. Putem Udruženja penzionera Novo Sarajevo svake godine osigurava se novčana pomoć za programske aktivnosti ovog udruženja, putem koje se dodjeljuje finansijska pomoć članovima kada se za to ukaže potreba.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!