Ispunjeno većim dijelom

Sredstva za zapošljavanje mladih

Opštine: Novo Sarajevo

U narednom periodu nastavit ćemo sa provođenjem ranije utvrđenih ciljeva definisanih Strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo, a prioritet nam je (…) povećanja sredstava za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor:

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta općine Novo Sarajevo za 2017. godinu, na programe aktivne pomoći zapošljavanju među kojima su između ostalog sredstva namijenjena za start-up biznise, utrošeno je tek 10.503 KM. Utrošak sredstava sa iste linije je u Budžetu 2018. godine iznosio 54.278 KM, a prema rebalansu budžeta Općine za 2019. godinu, ova sredstva su planirana u iznosu od 536.000 KM. Međutim, bitno je napomenuti da su ova sredstva i u prošlim budžetima planirana u sličnim iznosima, kao i u Nacrtu Budžeta Općine za 2020. godinu, gdje su planirana u iznosu od 498.000 KM. Dakle, povećanje utroška ovih sredstava postoji, ali je uglavnom zbog činjenice da je u prvoj godini mandata utrošeno tek 10.503 KM.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić potpisali su 25. januara 2019. godine ugovor o subvencioniranoj liniji za start-up kompanije s područja Općine Novo Sarajevo. Riječ je o posebno kreiranoj liniji za finansiranje start-up biznisa koji su uspješno okončali učešće u Programu „Inkubator poslovnih ideja za start-up biznis“ koji Općina Novo Sarajevo  provodi sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske. Zahvaljujući subvenciji Općine Novo Sarajevo start-up kompanije registrovane na području Općine sredstva iz ove linije mogu realizovati u BBI banci po subvencioniranoj stopi od 0 posto. Namjena sredstava je finansiranje obrtnog kapitala i investicija, uz prezentiranje biznis plana, na rok do 24 mjeseca, sa mogućnošću korištenja grace-perioda do 9 mjeseci.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo istakao je da je “finansiranje start-up kompanija samo jedna je od niza mjera koje Općina Novo Sarajevo od 2016. godine provodi u okviru Programa aktivnog zapošljavanja”.

Iz ove općine su sitakli da “u skladu sa utvrđenim ciljevima definisanim Strategijom razvoja, Općina Novo Sarajevo izdvaja značajna finansijska sredstva za realizaciju Programa aktivne politike zapošljavanja, te na taj način nastoji potaći zapošljavanje i smanjiti trajanje nezaposlenosti osoba sa područja općine. U proteklom periodu realizovane su sljedeće mjere: Sufinansiranje samozapošljavanja po javnom pozivu; Stručno osposobljavanje pripravnika; Subvencija za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju nezaposlenih lica; Posao za sve. Također, Općina je u okviru realizacije Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji je realizovan uz podršku Vlade Švicarske, omogućila mladima da se uključe u Program “Inkubator poslovnih ideja za start-up biznis”.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!