Sredstva za zapošljavanje mladih

Opština:

U narednom periodu nastavit ćemo sa provođenjem ranije utvrđenih ciljeva definisanih Strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo, a prioritet nam je (…) povećanja sredstava za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih.

Kratko obrazloženje

U prve tri godine mandata načelnika Koldže urađene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta općine Novo Sarajevo za 2017. godinu, na programe aktivne pomoći zapošljavanju među kojima su između ostalog sredstva namijenjena za start-up biznise, utrošeno je tek 10.503 KM. Utrošak sredstava sa iste linije je u Budžetu 2018. godine iznosio 54.278 KM, a prema posljednjem rebalansu budžeta Općine za 2019. godinu, ova sredstva su planirana u iznosu od 536.000 KM. Međutim, bitno je napomenuti da su ova sredstva i u prošlim budžetima planirana u sličnim iznosima, kao i u Nacrtu Budžeta Opštine za 2020. godinu, gdje su planirana u iznosu od 498.000 KM. Dakle, povećanje utroška ovih sredstava postoji, ali je uglavnom zbog činjenice da je u prvoj godini mandata utrošeno tek 10.503 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi