Analize

Novo Sarajevo: Nastavak ranije započetih praksi i infrastrukturni projekti

Načelnik sarajevske Opštine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo još jedan je u nizu načelnika koji javnosti nije predstavio nikakav dokument koji je predstavljao njegov program, već je tim Istinomjera obećanja izdvojio iz medijskih nastupa tokom predizborne kampanje.

Od ukupno 24 obećanja koja je tim Istinomjera prikupio, 10 ih je dobilo ocjenu u progresu, 8 ih je započeto, 5 ih nije započeto, dok je 1 obećanje ocijenjeno kao neispunjeno. Nakon tri godine mandata, 10 obećanja Nedžada Koldže ocijenjeno je ocjenom u progresu, a obećanja se između ostalog odnose na aktivnosti pomoći penzionerima, obezbjeđivanje sredstava za zapošljavanje mladih, projekte za osobe s posebnim potrebama, osobe bez roditeljskog staranja, te stara i iznemogla lica.

Ocjenu u progresu je dobilo i obećanje o otvaranju 7 kružnih tokova na području Opštine Novo Sarajevo. U periodu od početka mandata do zaključenja istraživanja u ovoj lokalnnoj zajednici izgrađena su dva kružna toka i to kružni tok na Trgu Heroja, te kružni tok sa pothodnikom na trasi Južne longitudinale. Pored toga, potpisan je i ugovor o izgradnji kružnog toga u naselju Pofalići, na spajanju ulica Hamdije Čemerlića i Put života.

Još jedno obećanje sa istom ocjenom je i ono u vezi rekonstrukcije dječijih igrališta na području općine, a u periodu od početka mandata do zaključenja istraživanja izvršena je obnova nekoliko igrališta u Opštini Novo Sarajevo, uključujući i igralište prilagođeno djeci sa poteškoćama u razvoju koje se nalazi u ulici Envera Šehovića.

Od 8 obećanja koja su dobila ocjenu započeto, svakako se izdvaja obećanje o gradnji Južne longitudinale kroz opštinu Novo Sarajevo, budući da je otvorena dionica od Pekare AS do stadiona Grbavica.

Izgradnja podzemne garaže na području MZ Željeznička je još jedno obećanje koje je dobilo ocjenu započeto. Naime, aktivnosti na ovom obećanju su bile zaustavljene, ali je nakon potpisivanja Ugovora o prenosu suvlasništva na zemljištu Opštine Novo Sarajevo u korist Kantona Sarajevo ovo obećanje ponovo dobilo ocjenu započeto.

Pored ovih obećanja, započete su aktivnosti na revitalizaciji VIlsonovog šetališta, unaprjeđenju poslovnog okruženja, širenju mreže Centara za zdravo starenje, te izgradnji igrališta na Hrasnom brdu.

Od obećanja na kojima nisu započete aktivnosti, izdvajaju se izgradnja bazena u naselju Hrasno, te obećanje o postavljanju podzemnih kontejnera na području opštine. Nedžad Koldžo ima i jedno neispunjeno obećanje koje se odnosi na otvaranje Doma “Boško Buha”. Načelnik Koldžo je obećao otvorenje za sredinu 2017. godine, a Dom je otvoren tek u martu 2019. godine. Godinu dana prije kraja aktuelnog mandata, Nedžad Koldžo ima 42% obećanja u kategoriji velike vjerovatnoće ispunjenja do kraja mandata, 33% u kategoriji srednje vjerovatnoće, te 25% u kategoriji niske vjerovatnoće ispunjenosti do kraja mandata.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!