Ispunjeno sa zakašnjenjem

Otvorena Mjesna zajednica i ambulanta u Hrasnom brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od obećanja koje smo pratili bilo je i ono načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje se odnosilo na izgradnju ambulante na području Mjesne zajednice Hrasno brdo.

Izgradnja pomenutog objekta započela je krajem 2016. godine, a aprila 2017. godine radovi su već bili u poodmakloj fazi, što je i potvrđeno iz Opštine Novo Sarajevo:

Radovi se izvode na površini od oko 950 metara kvadratnih, a vrijednost građevinskih radova je blizu 1.400.000 KM, dok je rok za izvođenje 280 kalendarskih dana.

Opština Novo Sarajevo, 26. 04. 2017.

Krajem 2018. godine načelnik Koldžo je za narednu godinu, kao neke od “najvažnijih projekata koji će se realizirati”, najavio i otvaranje objekta ambulante u Hrasnom brdu.

Ističući “da su glavni razlozi zbog kojih ambulanta nije počela ranije s radom neriješeni imovinskopravni odnosi i problemi s instalacijama”, Koldžo je krajem marta tekuće godine najavio skoro stavljanje u upotrebu ovoga objekta:

Trenutno završavamo priključivanje komunalnih instalacija. U planu nam je da ambulanta, u okviru koje će biti i prostorije Mjesne zajednice Hrasno brdo mještanima budu na raspolaganju od juna.

Nedžad Koldžo, 21.03.2019.

Dva mjeseca kasnije, načelnik Opštine Novo Sarajevo obavijestio je javnost da je lokalna zajednica na čijem je čelu “nabavila opremu i namještaj za mjesnu zajednicu, a resorno ministarstvo opremu za ambulantu”, te još jednom potvrdio da bi “vrata prvim pacijentima trebala biti otvorena na ljeto”.

Na upit Istinomjera od 09.07.2019. godine u vezi trenutnog statusa projekta ambulante u Hrasnom brdu, iz Opštine Novo Sarajevo nam je odgovoreno:

Okončanje svih radova se očekuje u narednom periodu. Realizaciju projekta su usporili priključci na komunalnu infrastrukturu i između ostalih uslovi KJKP VIK za izmještanjem postojećeg cjevovoda.

Nakon što je konačno usvojeno tehničko rješenje za izmještanje, Općina je putem izvođača i isto realizovala. Preostale su aktivnosti na spajanju izmještenog cjevovoda, te povezivanje objekta na ViK instalacije što je u nadležnosti KJKP ViK. U samom objektu preostalo je da se kompletiraju mašinske instalacije, te okončaju podopolagački radovi u dijelu u kojem će biti smještene prostorije ambulante.

Općina Novo Sarajevo je sprovela postupak javne nabavke i potpisala ugovor za nabavku opreme za prostorije Mjesne zajednice koja je isporučena na objektu.

Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove, 11.07.2019.

Da su aktivnosti na izradi priključka objekta na separatnu uličnu kanalizaciju počele, iz Opštine Novo Sarajevo saopštili su krajem avgusta tekuće godine:

KJKP Vodovod i kanalizacija je započeo radove na izradi priključka objekta na separatnu uličnu kanalizaciju. Preostale su aktivnosti na ispiranju i vezivanju izmještenog cjevovoda, kao i prebacivanju dva priključka postojećih stambenih objekata sa starog na novi cjevovod. Nakon toga izvođač radova je u obavezi da izradi vodomjerni šaht i dovede instalacije vode iz objekta, čime se stiču uvjeti za priključenje objekta na novopoloženi cjevovod i ugradnju vodomjernih garnitura.

Opština Novo Sarajevo, 26.08.2019.

Mjesna zajednica i ambulanta Hrasno brdo u ulici Varažinska bb.Općina Novo Sarajevo svečano je otvorena 29.11.2019. godine. Kako je navedeno, Opština Novo Sarajevo opremila je prostorije mjesne zajednice, dok će se opremanje prostorija ambulante izvršiti od strane Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Obzirom da ambulanta nije otvorena “na ljeto” kako je to prvobitno najavljeno, Istinomjer obećanju načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže u vezi izgradnje ambulante u Mjesnoj zajednici Hrasno brdo u Novom Sarajevu daje ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!