U toku izrada priključka ambulante u Hrasnom Brdu na kanalizacionu mrežu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje je dobilo ocjenu “u progresu” bilo je i izgradnja ambulante na području Mjesne zajednice Hrasno Brdo.

Izgradnja pomenutog objekta započela je krajem 2016. godine, a aprila 2017. godine radovi su već bili u poodmakloj fazi, što je i potvrđeno iz Opštine Novo Sarajevo:

Radovi se izvode na površini od oko 950 metara kvadratnih, a vrijednost građevinskih radova je blizu 1.400.000 KM, dok je rok za izvođenje 280  kalendarskih dana.

Opština Novo Sarajevo, 26. 04. 2017.

Krajem 2018. godine načelnik Koldžo je za narednu godinu, kao neke od “najvažnijih projekata koji će se realizirati”, najavio i otvaranje objekta ambulante u Hrasnom Brdu.

Ističući “da su glavni razlozi zbog kojih ambulanta nije počela ranije s radom neriješeni imovinskopravni odnosi i problemi s instalacijama”, Koldžo je krajem marta tekuće godine najavio skoro stavljanje u upotrebu ovoga objekta:

Trenutno završavamo priključivanje komunalnih instalacija. U planu nam je da ambulanta, u okviru koje će biti i prostorije Mjesne zajednice Hrasno Brdom mještanima budu na raspolaganju od juna.

Nedžad Koldžo, 21.03.2019.

Dva mjeseca kasnije, načelnik Opštine Novo Sarajevo obavijestio je javnost da je lokalna zajednica na čijem je čelu “nabavila opremu i namještaj za mjesnu zajednicu, a resorno ministarstvo opremu za ambulantu”, te još jednom potvrdio da bi “vrata prvim pacijentima trebala biti otvorena na ljeto”.

Na upit Istinomjera od 09.07.2019. godine u vezi trenutnog statusa projekta ambulante u Hrasnom Brdu, iz Opštine Novo Sarajevo nam je odgovoreno:

Okončanje svih radova se očekuje u narednom periodu. Realizaciju projekta su usporili priključci na komunalnu infrastrukturu i između ostalih uslovi KJKP VIK za izmještanjem postojećeg cjevovoda.

Nakon što je konačno usvojeno tehničko rješenje za izmještanje, Općina je putem izvođača i isto realizovala. Preostale su aktivnosti na spajanju izmještenog cjevovoda, te povezivanje objekta na ViK instalacije što je u nadležnosti KJKP ViK. U samom objektu preostalo je da se kompletiraju mašinske instalacije, te okončaju podopolagački radovi u dijelu u kojem će biti smještene prostorije ambulante.

Općina Novo Sarajevo je sprovela postupak javne nabavke i potpisala ugovor za nabavku opreme za prostorije Mjesne zajednice koja je isporučena na objektu.

Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove, 11.07.2019.

Da su aktivnosti na izradi priključka objekta na separatnu uličnu kanalizaciju počele, iz Opštine Novo Sarajevo saopštili su krajem avgusta tekuće godine:

KJKP Vodovod i kanalizacija je započeo radove na izradi priključka objekta na separatnu uličnu kanalizaciju. Preostale su aktivnosti na ispiranju i vezivanju izmještenog cjevovoda, kao i prebacivanju dva priključka postojećih stambenih objekata sa starog na novi cjevovod. Nakon toga izvođač radova je u obavezi da izradi vodomjerni šaht i dovede instalacije vode iz objekta, čime se stiču uvjeti za priključenje objekta na novopoloženi cjevovod i ugradnju vodomjernih garnitura.

Opština Novo Sarajevo, 26.08.2019.

Ovim Istinomjer obećanju načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže u vezi izgradnje ambulante u Mjesnoj zajednici Hrasno Brdu u Novom Sarajevu daje ocjenu radi se na tome, te ćemo do kraja ispratiti realizaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o...

Počela hitna sjednica o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da će do kraja novembra...U toku je ralizacija projekta regulacije vodotoka na području nekoliko sarajevskih općina

Vlada Kantona Sarajevo (KS) saopćila je sredinom jula ove godine da je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i...