Ispunjeno

Ambulanta na Hrasnom Brdu

Opštine: Novo Sarajevo

Kada je u pitanju ambulanta na Hrasnom Brdu, očekujemo izdavanje građevinske dozvole, čime bi se stekli uslovi za odabir izvođača radova. U planu nam je da taj objekat završimo do kraja iduće godine. Projekat će koštati oko 1,5 miliona KM.

Obrazloženje

U toku mandatnog perioda 2016 - 2020 ispunjeno je dato obećanje.

Izvor: Intervju, Oslobođenje, 11.09.2016.

Izgradnja pomenutog objekta započela je krajem 2016. godine, a u aprilu 2017. godine radovi su već bili u poodmakloj fazi, što je i potvrđeno iz Općine Novo Sarajevo:

Radovi se izvode na površini od oko 950 metara kvadratnih, a vrijednost građevinskih radova je blizu 1.400.000 KM, dok je rok za izvođenje 280  kalendarskih dana.

Opština Novo Sarajevo, 26. april 2017.

Krajem 2018. godine načelnik Koldžo je za narednu godinu, kao neke od “najvažnijih projekata koji će se realizirati”, najavio i otvaranje objekta ambulante u Hrasnom Brdu.

Ističući “da su glavni razlozi zbog kojih ambulanta nije počela ranije s radom neriješeni imovinskopravni odnosi i problemi s instalacijama”, Koldžo je najavio skoro stavljanje u upotrebu ovoga objekta:

Trenutno završavamo priključivanje komunalnih instalacija. U planu nam je da ambulanta, u okviru koje će biti i prostorije Mjesne zajednice Hrasno Brdom mještanima budu na raspolaganju od juna.

Nedžad Koldžo, 21. mart 2019.

Dva mjeseca kasnije, načelnik Opštine Novo Sarajevo obavijestio je javnost da je lokalna zajednica na čijem je čelu “nabavila opremu i namještaj za mjesnu zajednicu, a resorno ministarstvo opremu za ambulantu”, te još jednom potvrdio da bi “vrata prvim pacijentima trebala biti otvorena na ljeto”.

Na upit Istinomjera od 9. jula 2019. godine u vezi trenutnog statusa projekta ambulante u Hrasnom Brdu, iz Opštine Novo Sarajevo nam je odgovoreno:

Okončanje svih radova se očekuje u narednom periodu. Realizaciju projekta su usporili priključci na komunalnu infrastrukturu i između ostalih uslovi KJKP VIK za izmještanjem postojećeg cjevovoda.

Nakon što je konačno usvojeno tehničko rješenje za izmještanje, Općina je putem izvođača i isto realizovala. Preostale su aktivnosti na spajanju izmještenog cjevovoda, te povezivanje objekta na ViK instalacije što je u nadležnosti KJKP ViK. U samom objektu preostalo je da se kompletiraju mašinske instalacije, te okončaju podopolagački radovi u dijelu u kojem će biti smještene prostorije ambulante.

Općina Novo Sarajevo je sprovela postupak javne nabavke i potpisala ugovor za nabavku opreme za prostorije Mjesne zajednice koja je isporučena na objektu.

Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove, 11. juli 2019.

Da su aktivnosti na izradi priključka objekta na separatnu uličnu kanalizaciju počele, iz Opštine Novo Sarajevo saopštili su krajem avgusta tekuće godine:

KJKP Vodovod i kanalizacija je započeo radove na izradi priključka objekta na separatnu uličnu kanalizaciju. Preostale su aktivnosti na ispiranju i vezivanju izmještenog cjevovoda, kao i prebacivanju dva priključka postojećih stambenih objekata sa starog na novi cjevovod. Nakon toga izvođač radova je u obavezi da izradi vodomjerni šaht i dovede instalacije vode iz objekta, čime se stiču uvjeti za priključenje objekta na novopoloženi cjevovod i ugradnju vodomjernih garnitura.

Opština Novo Sarajevo, 26. avgust 2019.

Mjesna zajednica i ambulanta Hrasno brdo u ulici Varažinska bb – Općina Novo Sarajevo svečano je otvorena 29. novembra 2019. godine. Kako je navedeno, Općina Novo Sarajevo opremila je prostorije mjesne zajednice, dok će se opremanje prostorija ambulante izvršiti od strane Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!