Neistina

Neistinito o vlastitim neistinama

Aktuelna predsjednica Republike Srpske i kandidatkinja SNSD-a za članicu Predsjedništva iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović (SNSD) prisustvovala je nedavno stranačkom skupu u Bijeljini te je tom prilikom iznijela neistinitu tvrdnju.

Foto: Vlada RS

Govoreći o tome kako je ponosna na sve što je s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom uradila tokom proteklih godina, Cvijanović je ustvrdila da Dodik i njegovi saradnici “nisu lagali”:

Ponosna sam na sve što je naš predsjednik Dodik uradio, što smo mi zajedno, njegovi saradnici, uradili tokom ovih godina. Nismo lagali, nismo pričali bajke kao naši protivnici, već smo govorili kad i šta će biti i sve smo realizovali, uprkos silnim pritiscima.

Željka Cvijanović, 19.9.2022.

Prema podacima kojima raspolaže Istinomjer, Željka Cvijanović je od dana preuzimanja mandata predsjednice Republike Srpske (19.11.2018) imala devet neistinitih, jednu neutemeljenu i jednu istinitu tvrdnju. Neke od neistina Željke Cvijanović ticale su se dijaloga sa socijalnim partnerima u prethodnom mandatu, penzija u RS, kao i netačnih tvrdnji glede Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također smo zabilježili tri nedosljedna stava Cvijanović, kao i pet ispunjenih i dva neispunjena obećanja. Jedno od neispunjenih obećanja odnosi se na rast prosječne neto plate u RS, a drugo na sudjelovanje Kluba srpskog naroda u procesu odlučivanja u Domu naroda PSBiH.

Od dana inauguracije članova Predsjedništva BiH (20.11.2018) Istinomjer je evidentirao 61 neistinu, četiri istine, jednu poluistinu i 13 neutemeljenih tvrdnji aktuelnog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Neke od neistina Milorada Dodika odnose se na imenovanja visokog predstavnika u BiH, nadležnosti Ustavnog suda BiH, rad Tužilaštva i Suda BiH, rad Predsjedništva BiH, stopu smrtnosti u dobu pandemije, prosječnu platu u RS, cijenu električne energije, broj opština u RS itd. U pogledu dosljednosti zabilježili smo četiri dosljedna i 17 nedosljednih stavova Milorada Dodika.

Što se tiče Dodikovih obećanja, zabilježili smo 13 ispunjenih, 30 neispunjenih te po jedno obećanje koje je ispunjeno sa zakašnjenjem i djelimično ispunjeno. Neispunjena obećanja odnose se, između ostalog, na nabavku vakcina u RS, nepodržavanje budžeta BiH, nedonošenje zakona o Danu RS, povećanje prosječne plate u RS itd.

Vlada RS na čelu s Radovanom Viškovićem imenovana je 18.12.2018. godine. Od tog datuma Istinomjer je zabilježio 11 neistinitih, jednu neutemeljenu i tri istinite tvrdnje aktuelnog premijera RS. Viškovićeve neistine odnose se, između ostalog, na izjave o količini nabavljenih vakcina, povećanje plata u RS, rad Centralne banke BiH, broj testiranja u entitetima itd.

U pogledu dosljednosti evidentirali smo dva nedosljedna stava Radovana Viškovića. Što se tiče obećanja, Istinomjer je zabilježio devet ispunjenih i 17 neispunjenih obećanja, dok je jedno obećanje ispunjeno sa zakašnjenjem. Neka od neispunjenih obećanja Radovana Viškovića odnose se na gradnju nove osnovne škole u Istočnom Sarajevu, izgradnju i finansiranje HE Dabar, dolazak vakcina u RS, usvajanje novog zakona o inspekcijama u RS i izmjene Krivičnog zakona RS. Potrebno je naglasiti da je Istinomjer prije imenovanja Vlade RS zabilježio jednu neistinitu tvrdnju Radovana Viškovića i jedno ispunjeno obećanje.

Podsjećamo i da je Istinomjer u mandatu 2018 – 2022. radio monitoring ispunjenosti predizbornih obećanje Vlade RS i Vijeća ministara BiH.

SNSD je bila jedna od partija koja je formirala vlast u Republici Srpskoj u decembru 2018. godine. Istinomjer je pratio 52 obećanja SNSD-a na entitetskom nivou, od čega je 13 ispunjeno, dok je 17 ostalo neispunjeno. Manjim je dijelom ispunjeno šest obećanja SNSD-a, a većim dijelom njih pet. Djelimično je ispunjeno pet obećanja ove partije, tri obećanja su ispunjena sa zakašnjenjem, dva obećanja dobila su ocjenu neutemeljeno, a jedno obećanje je prekršeno.

Vijeće ministara BiH je krajem decembra 2019. godine formiralo šest partija, a jedna od njih je i SNSD. Istinomjer je na državnom nivou pratio četiri obećanja SNSD-a. Sva četiri obećanja ostala su neispunjena, a odnose se na odlazak visokog predstavnika u BiH, obustavljanje puta na članstvu u NATO-u, odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda i nedozvoljavanje održavanja vojnih vježbi NATO-a na teritoriji RS-a.

S obzirom na to da je Istinomjer u proteklom mandatu zabilježio veći broj neistina i neispunjenih obećanja Željke Cvijanović, Milorada Dodika i Radovana Viškovića, te budući da smo monitoringom ispunjenosti predizbornih obećanja utvrdili da je veći broj obećanja SNSD-a ostao neispunjen, tvrdnju Željke Cvijanović da “nije bilo laži” lidera SNSD-a i njegovih saradnika, kao i da je realizovano sve što je najavljeno, ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!