Neispunjeno

Vakcine u Republiku Srpsku nisu stigle do kraja ove sedmice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je 20. januara da će “sljedeće sedmice u Republiku Srpsku iz Rusije biti dopremljeno 10.000 vakcina protiv virusa korona, a u narednih mjesec do dva i ostale količine koje su ranije dogovorene”.

Fotografija: FENA

Iduće sedmice bi trebalo da stigne 10.000 kompleta iz Rusije, a u narednih mjesec-dva dana ostala količina koju smo ranije dogovorili.

Milorad Dodik, 20. 1. 2021

U međuvremenu, Dodik je 28. 1. 2020. ustvrdio da Republika Srpska pregovara o određenim količinama ruske vakcine, te kako je je Republika Srpska “prevarena s pričom o zajedničkoj nabavci preko COVAX-a”. Istakao je kako RS nastoji u narednom periodu osigurati određenu količinu vakcina.

Ono što smo dobili posljednje garancije, koje moramo uslovno da prihvatimo, naravno, jeste da ćemo u toku februara imati oko 100.000 vakcina od strane Rusa. Nabavit ćemo vakcine i od Kineza i vjerujemo da će konačno proraditi ovaj zajednički projekat, tako da i RS će ući u proces vakcinacije.

Milorad Dodik, 28. 1. 2021.

Kada je u pitanju nabavka vakcina, prvi čovjek SNSD-a prethodno je najavio da će ruska vakcina protiv COVID-19 stići do kraja 2020. godine, o čemu je Istinomjer već pisao. Podsjećamo, Dodik je u oktobru prošle godine saopćio kako je Republika Srpska potpisala predugovor sa Rusijom “na 1.200.000 doza vakcine protiv koronavirusa, što znači da će svaki stanovnik RS-a imati vakcinu”. Prilikom gostovanja u emisiji “Pečat” na RTRS-u u oktobru 2020. godine, Dodik je ustvrdio i da će se uraditi sve što je moguće kako bi ruske vakcine stigle u RS do Nove godine.

Kada bude spremna ruska vakcina, i mi ćemo imati mogućnost da je dobijemo. Oko 250.000 do Nove godine.

Milorad Dodik, 30. 10. 2020.

Istinomjer prati i najavu ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića, koji je u januaru ove godine saopćio da Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine protiv virusa korona ruske proizvodnje Sputnjik V.

S obzirom na činjenicu da u Republiku Srpsku do kraja ove sedmice nije stiglo 10.000 ruskih vakcina protiv COVID-19, kako je to najavio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!