Neispunjeno

Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

Partije: SNSD | Oblasti: Pravna država

Da odu sudije Ustavnog suda i stranci koji tamo donose odluke u ime nas.

Izvor: Milorad Dodik, Gradiška, 03.10.2018.

Vijeće ministara BiH nije iniciralo donošenje zakona koji bi za posljedicu imao “odlazak” stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Međutim, najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH – prijedlog predsjednika Republike Srpske”, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je i da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Vjerujem da ćemo to učinit zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, i ići ćemo na Parlament.

Milorad Dodik, 16. februara 2020.

Samo par dana nakon pomenute Dodikove najave, javnosti je predočen Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH koji će, kako se navodi, u Parlamentarnu skupštinu BiH uputiti parlamentarci iz Republike Srpske.

S tim u vezi, Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Snježana Novaković Bursać izjavila je da bi se prijedlog zakona mogao naći u proceduri već za nekoliko dana, te navela da su sa predstavnicima HDZ-a BiH ranije usaglašeni principi ovog zakona.

Ovaj zakon ne treba miješati sa potrebom donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH jer on definiše samo odlazak stranih sudija i imenovanje domaćih sudija umjesto njih.

Snježana Novaković Bursać, 19. februar 2020.

U skladu sa najavama, Bursaćeva je 25. 02. 2020. godine obavijestila javnost da je pomenuti prijedlog zakona upućen u proceduru:

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Snježana Novaković Bursać, 25. februar 2020.

Na osnovu negativnog Mišljenja Ustavnopravne komisije o usaglašenosti Prijedloga zakona sa Ustavom BiH, isti je odbijen u prvom čitanju na sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 7.7.2020. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!