Neispunjeno

Obustavljanje puta na članstvu u NATO-u

Partije: SNSD | Oblasti: Spoljna politika

“Neću dati da idemo dalje u NATO pakt.”

Obrazloženje

U toku mandata 2018-2022. godine, nisu zabilježene aktivnosti Vijeća ministara BiH na datom obećanju.

Izvor: Milorad Dodik, Istočno Sarajevo 24.09.2018.

Na 28. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 24.2.2021. sa devet  glasova za i jednim protiv donio je u drugom krugu glasanja Odluku o uspostavljanju Komisije za saradnju sa NATO-om, s izmjenama usvojenim na sjednici, koje će Ministarstvo vanjskih u saradnji sa Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH ugraditi u odluku prije njenog potpisivanja. Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizlaze iz učešća BiH u programu NATO-a „Partnerstvo za mir”, kao i u vezi s realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici, Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojio dokument „Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019-2020.“, koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti  nadležnih institucija u BiH  u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima bezbjednosti, te resursima i pravnim pitanjima. Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo je da cjelovit dokument dostavi Predsjedništvu BiH i da ovaj dokument  proslijedi u sjedište NATO-a u Briselu.Ministarstvo vanjskih poslova će u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH odmah započeti s procedurom izrade „Programa reformi  Bosne i Hercegovine 2020 – 2021.“

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!