Neistina

Vijeće sigurnosti UN-a nije odbacilo Schmidta kao visokog predstavnika

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare 20.9.2021. Dodik je komentirao aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom je još jednom iznio neistinitu tvrdnju o legitimnosti novog visokog predstavnika.

Fotografija: BHRT

Dodik je podsjetio na rezoluciju koju su predložile Rusija i Kina o ukidanju Ureda visokog predstavnika u BiH, te je ustvrdio da je “Savjet bezbjednosti odbacio Schmidta kao visokog predstavnika.”

Savjet bezbjednosti je odbacio Schmidta kao visokog predstavnika. Vi znate da je na prijedlog Rusije došlo na odlučivanje u Savjetu bezbjednosti. Petnaest članica, pet stalnih i ostale nestalne članice odlučivale su tako što su imale prijedlog Rusije ujedinjen sa Kinom, u kojem se kaže da se imenuje visoki predstavnik Schmidt na dvije godine u Bosni i Hercegovini i bez mogućnosti da upotrijebi bonska ovlaštenja. Savjet bezbjednosti je glasao protiv toga. To znači da je glasao i protiv Schmidta. Sasvim je logično da je tako.

Milorad Dodik, 20.9.2021.

Podsjećamo, Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je krajem juna ove godine o imenovanju novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Tada je predstavnik Rusije Vassily Nebenzia ustvrdio da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i da “kategorično odbija ovo imenovanje”. S druge strane, američki predstavnik u UN-u Richard Mills tom prilikom je rekao da je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH „gotova stvar“, te da je sasvim dovoljno da saglasnost za imenovanje novog visokog predstavnika da PIC. Također, ostali predstavnici zapadnih država pružili su potporu imenovanju Christiana Schmidta.

Ubrzo nakon navedene rasprave, Rusija i Kina su polovinom jula predložile rezoluciju Vijeću sigurnosti UN-a, kojom bi se oduzele bonske ovlasti visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini. Rezolucijom je također bilo predviđeno da se mandat Christiana Schmidta ograniči do 31.7.2022, te nakon toga Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini zatvori. Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je 22.7.2021. spomenutu rezoluciju.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a ostalih 13 članica Vijeća sigurnosti bile su suzdržane, čime ona nije dobila dovoljnu podršku da bi stupila na snagu.

Kako se navodi u saopćenju Vijeća sigurnosti UN-a od 22.7.2021, predstavnik SAD-a u Vijeću sigurnosti Richard M. Mills ustvrdio je da su sve članice Upravnog odbora PIC-a pristale na imenovanje Schmidta osim Rusije, ali da odluka o imenovanju ne mora biti donesena jednoglasno, kao i da Vijeće sigurnosti ne mora potvrditi imenovanje novog visokog predstavnika.

S obzirom na to da je Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo rezoluciju Rusije i Kine kojom bi se oduzele bonske ovlasti, ali i vremenski ograničio mandat Christiana Schmidta na funkciji visokog predstavnika, Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika da je “Savjet bezbjednosti glasao protiv Schmidta” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!