(Ne)iskren dijalog sa socijalnim partnerima

Nakon što je funkciju premijerke zamjenila onom predsjednice RS, Željka Cvijanović se osvrnula na svoj protekli mandat, te se posebno pohvalila “iskrenim dijalogom sa socijalnim partnerima”.

Posebno sam zadovoljna što smo sve pomake ostvarili kroz iskren dijalog s našim socijalnim partnerima. Znam da je još mnogo izazova pred nama, zbog toga je važno da što prije izaberemo Vladu RS.”

Željka Cvijanović, 19.11.2018.

Nije sve baš bilo tako sjajno kako to opisuje, sada već predsjednica RS, a jedan od primjera ne baš tako dobre saradnje sa socijalnim partnerima desio se još u prvoj godini proteklog mandata Vlade RS, prilikom usvajanja Zakona o radu RS.

Naime, Zakon o radu Republike Srpske usvojen je po hitnom postupku i uz oštro protivljenje Saveza sindikata Republike Srpske, koji je odbio dati saglasnost na predloženi Zakon, za koji je predsjednica Sindikata, Ranka Mišić tvrdila da umanjuje radnička prava.

Neću dati pristanak na novi zakon o radu koji smanjuje radnička prava, jer žele da uzmu ono malo radničkih prava koje je obezbijedio Sindikat.

Ranka Mišić, 28.12.2015.

Da situacija oko usvajanja ovog Zakona bude još gora, ne samo da je isti usvojen bez podrške Sindikata, već je i njihova predsjednica, Ranka Mišić, brutalno izbačena sa sjednice Narodne Skupštine RS na kojoj se odlučivalo o Zakonu, o čemu su svjedočile i brojne fotografije i snimci tog događaja. O usvajanju Zakona o radu u RS, ali i u FBiH, Istinomjer je pisao još početkom 2016. godine.  

S obzirom da u proteklom mandatu Vlade RS pomaci nisu ostvareni u iskrenom dijalogu sa socijalnim partnerima, kako to tvrdi Cvijanović, Istinomjer će njenu posljednju izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Povećane januarske penzije u RS

Povećanje penzija u Republici Srpskoj bila je nezaobilazna tema na predizbornim skupovim SNSD-a uoči Općih izbora u...

Mjesto u Domu naroda Parlamenta FBiH iz BPK Goražde ipak nije pripalo SBiH

Nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde održanoj 14.01.2019. godine demonstrirano djelovanje nove parlamentarne većine od 13 poslanika koju predvodi...


BiH nije u potpunosti realizirala obaveze sa dosadašnje evropske agende

U kontekstu odlaska tri člana Predsjedništva BiH u prvu zvaničnu posjetu Briselu, 29. i 30. januara 2019. godine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Deniz Zvizdić opet je govorio na temu odgovora...