Neispunjeno

Izmjene Krivičnog zakonika RS nisu utvrđene u prvom kvartalu 2019. godine

Nakon što je Milorad Dodik u decembru 2018. godine iznio stav da je potrebno utvrditi izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, “kojima će biti zaprijećena velika zatvorska kazna za svakog ko na bilo kom nivou ne poštuje odluke organa RS jer će to biti krivično djelo”, iz Ministarstva pravde RS su najavili da će ovo pitanje razmotriti sa “posebnom pažnjom”. Izmjene je najavio i premijer RS, Radovan Višković.

Ministarstvo pravde Republike Srpske, svjesno potrebe dugoročnog očuvanja i zaštite ustavnih nadležnosti Srpske, sa posebnom pažnjom razmotriće Dodikov stav i pristupiti izmjenama Krivičnog zakonika imajući u vidu i potrebu njegovog usaglašavanja sa odlukama Ustavnog suda Republike Srpske.”

Ministarstvo pravde RS, 12.12.2018.

Mjesec dana kasnije premijer RS, Radovan Višković je najavio da će pomenute izmjene biti u proceduri već u prvom kvartalu 2019. godine. Kako je rekao, razlog za izmjene ovog Zakona je činjenica da su “pojedini članovi zakona slabo primjenjivani u praksi ili nisu bili dovoljno jasni”, kao i da se “razmatra i mogućnost da bude propisana zatvorska kazna od tri i više godina za sve koji ne poštuju odluke organa Republike Srpske i da se o ovome čeka mišljenje stručne javnosti.”

Ukoliko ne bude pravnih smetnji, svakako ćemo ovo uvrstiti u izmjene i dopune Krivičnog zakona. Formirana je radna grupa s ciljem analize zakonske regulative, a posebna pažnja biće posvećena problematici koja se odnosi na radne odnose.”

Radovan Višković, 15.01.2019.

Međutim, prema Programu rada NSRS za 2019. godinu razmatranje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, predviđeno je za drugi kvartal ove godine, a ministar pravde RS, Anton Kasipović je nedavno izjavio kako očekuje da će izmjene biti utvrđene do kraja godine.

Kada je riječ o Krivičnom zakoniku moramo procijeniti sva rješenja koja trenutno imamo, iz svih uglova, jednom suptilnom dubinskom analizom doći do potrebnog obima promjena. U svakom slučaju, u ovoj godini imaćemo izmjene i dopune ovog pravnog akta”

Anton Kasipović, 04.05.2019.

S obzirom da izmjene Krivičnog zakonika RS nisu utvrđene u prvom kvartalu 2019. godine kako je obećao premijer RS, Radovan Višković, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!