Neispunjeno

Bez vojnih vježbi NATO-a na teritoriji RS

Partije: SNSD | Oblasti: Spoljna politika

“Neću dozvoliti da NATO održava vojne vježbe na prostoru RS”, rekao je Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu 24. septembra 2018. godine.

Obrazloženje

U toku mandata 2018 – 2022. godina nisu zabilježene aktivnosti Vijeća ministara BiH na datom obećanju.

Izvor: Milorad Dodik, Istočno Sarajevo 24.09.2018.

Iako je Milorad Dodik 2018. godine poručio da neće dozvoliti održavanje NATO vojnih vježbi na prostoru RS, one su ipak održane tokom 2020. i 2022. godine.

Foto: NATO
Foto: NATO

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovali su na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja se realizirala 18. i 19. novembra 2020. godine na poligonima za obuku OSBiH – Glamoč i Manjača. “Bilateralna vježba” omogućila je Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvaranje pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti OSBiH.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država su od 7. do 20. jula 2022. godine na vojnom poligonu Manjača, nedaleko od Banjaluke, razmijenili vojna iskustva u okviru programa “Partnerstvo za mir” koji provodi NATO. Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić je 6. jula najavio da je cilj BiH da izgradi operativno efikasan, ekonomičan odbrambeno-sigurnosni sistem, koji je kompatibilan s NATO trupama.

Proces planiranja i revizije (PARP) u okviru sudjelovanja BiH u NATO-ovom programu Partnerstva za mir (PfP) za tekuću 2022. i partnerski ciljevi najbolji su alat za to.

Mijo Krešić, 7.7.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!