Neistina

Tužilaštvo i Sud BiH nisu “neustavna kategorija”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik održao je 22. marta 2022. godine konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, iznio i netačnu tvrdnju o (ne)ustavnosti Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Komentirajući poziv koji je dobio od Tužilaštva BiH, Dodik je istakao kako su Tužilaštvo i Sud BiH “neustavne kategorije” te dodao da “oni kao takvi ne postoje u Ustavu i nisu ni zakoniti ni ustavni”.

Pozvan sam od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Želim da kažem da je moj odnos prema Tužilaštvu, kao što sam to ranije izjavljivao, da je to neustavna kategorija – Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine. Da oni kao takvi ne postoje u Ustavu i da kao takvi nisu ni zakoniti ni ustavni, ali sam isto tako ranije rekao da svaki put kada oni nešto pokušaju direktno vezano za mene, da ću se ja odazvati jednostavno da ne bude špekulacija te vrste. Moj odlazak danas je isključivo motivisan tim pozivom, koji je ranije bio, ali zbog mog odlaska u Antaliju, ne znam ni ja, na neko službeno putovanje, bio je prolongiran za danas.

Milorad Dodik, 22.3.2022.

Pred sami kraj konferencije za medije, Milorad Dodik je još jedanput ponovio da “i danas misli i smatra da su Tužilaštvo i Sud BiH neustavna kategorija, nametnuta za političke obračune”.

U kontekstu spomenute tvrdnje Milorada Dodika da su Tužilaštvo i Sud BiH “neustavna kategorija”, kao i da nisu “zakoniti ni ustavni”, podsjećamo da su u trećem članu Ustava Bosne i Hercegovine uređene nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta. U spomenutom članu utvrđene su i dodatne nadležnosti, te se navodi i da “dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti”.

Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5 – 8 Opšteg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti.

Ustav Bosne i Hercegovine

Ovim je članom utvrđeno i da će “u periodu od 6 mjeseci od stupanja na snagu ovoga Ustava, entiteti početi pregovore s ciljem uključivanja i drugih pitanja u nadležnost institucija Bosne i Hercegovine, uključujući korištenje izvora energije, i zajedničke privredne projekte”.

Četvrti član Ustava Bosne i Hercegovine odnosi se na Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) te uređuje ovlaštenja ove institucije koja se, između ostalog, odnose i na “donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za vršenje funkcija Skupštine po ovom Ustavu”, kao i na “ostala pitanja koja su potrebna da se provedu njene dužnosti, ili koja su joj dodijeljena zajedničkim sporazumom entiteta”.

Podsjećamo da je PSBiH, na osnovu člana IV 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, 2002. i 2003. godine usvojila Zakon o Sudu BiH i Zakon o tužilaštvu BiH, a čemu je prethodila odluka tadašnjeg visokog predstavnika u BiH o donošenju ova dva zakona.

Parlamentarna skupština BiH je zatim 2009. godine, “na osnovu ovlaštenja Predstavničkog doma i ovlaštenja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine; te člana 41. stav 1) tačka (i) Poslovnika Predstavničkog doma i člana 26. stav 1) tačka (i) Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ustavnopravne komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, utvrdila prečišćeni tekst Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Istinomjer je i početkom 2019. godine sličnu izjavu Milorada Dodika, da BiH ne može imati Sud i Tužilaštvo, jer to nije izričito navedeno u Ustavu BiH, kao ni Agenciju za istrage i zaštitu ili Oružane snage, ocijenio neistinitom.

S obzirom na činjenicu da su Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine osnovani i uspostavljeni na osnovu Zakona o Tužilaštvu BiH i Zakona o Sudu BiH, koje je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u skladu sa ovlaštenjima datim Ustavom BiH, Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika da su Tužilaštvo i Sud BiH “neustavna kategorija”, kao i da nisu “zakoniti ni ustavni”, ocjenjuje kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!