Neispunjeno

Ugovor o izgradnji i finansiranju HE Dabar nije potpisan do kraja augusta

Tokom posjete Nevesinju, 9. jula 2021. godine, premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je da će uskoro biti potpisan ugovor o izgradnji Hidroelektrane Dabar (HE Dabar).

Tom prilikom, Višković je naveo da su riješene “dileme” koje su imali sa kineskim investitorima i kineskom bankom, koja treba da finansira projekat “ključ u ruke”, te da slijedi potpisivanje ugovora.

Možemo očekivati da u narednih mjesec, do mjesec i po dana da konačno potpišemo ugovor za gradnju i finansiranje hidroelektrane “Dabar”.

Radovan Višković, 9.7.2021.

Ova najava došla je nakon dvogodišnjeg zastoja u izboru izvođača radova.

Tender za finansiranje i izgradnju svih objekata hidroelektrane, u vrijednosti oko 430 miliona KM, raspisan je u januaru 2019. godine.

Kako je tada prenio portal Capital.ba, nakon otvaranja ponuda u martu 2019. godine, u drugi krug takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije: China Gezhouba Group Co. LTD i China International Water & Electric Corp.

Konzorcij, koji su činile kompanije China National Electric Engineering Co. Ltd iz Kine, te RIKO iz Slovenije, i koji nije prošao dalje, žalio se na Odluku o nedopustivosti učešća u takmičarskom dijalogu u julu 2019. godine. Tenderska procedura je zaustavljena, a predmet je došao do Suda BiH koji je odbacio njihovu tužbu kao neosnovanu u martu 2021. godine.

Istinomjer je već pisao o neispunjenom obećanju da će realizacija projekta HE Dabar početi 2019. godine, a vrijedi spomena da je, prema ekspozeu Radovana Viškovića, ova hidroelektrana trebala biti završena 2021. godine.

U najnovijem roku od “narednih mjesec, do mjesec i po dana”, kojeg je početkom jula najavio Višković, nije došlo do potpisivanja navedenog ugovora. U međuvremenu, 2.8.2021. godine, putem zvanične stranice Zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje, izjavivši da su svi uslovi za ovu investiciju već dogovoreni, i izvršni direktor ovog preduzeća Ilija Tamindžija potvrdio je “da se očekuje potpisivanje ugovora sa Kineskom bankom za izgradnju brane Pošćenje, mašinske zgrade za HE “Dabar”, dalekovoda i kanala kroz Dabarsko polje”.

S obzirom na to da navedeni ugovor nije potpisan u roku u kojem je to u julu 2021. godine najavio Radovan Višković, Istinomjer će njegovom obećanju dati ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!