Neispunjeno

Klub srpskog naroda ipak učestvovao u procesu odlučivanja u Domu naroda PS BiH

Povodom odluke Ustavnog suda BiH u predmetu broj U 8/19, u Banja Luci je 12. 02. 2020. godine održan sastanak zvaničnika Republike Srpske (RS), predstavnika ovog entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici Srpskoj na kojem je najavljena obustava rada u odlučivanju predstavnika iz RS-a po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH.

Podsjećamo, na svojoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 07. 02. 2020. godine, Ustavni sud BiH pored ostalog je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Kako se navodi, Ustavni sud BiH “je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine”.

Povodom pomenute odluke, u Banja Luci je 12. 02. 2020. godine održan sastanak zvaničnika Republike Srpske (RS), predstavnika ovog entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici Srpskoj.

Nakon sastanka, javnosti se obratila predsjednica RS-a, Željka Cvijanović.

Izjaviši “da je postignuta saglasnost oko toga šta dalje raditi na ovom planu”, Cvijanović je predočila dva zaključka od kojih se prvi odnosio na najavu obustave rada u odlučivanju predstavnika iz RS-a po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH:

Učesnici sastanka saglasni su da predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Željka Cvijanović, 12. februar 2020.

Međutim, na 5. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održanoj 14. 02. 2020. godine, svih pet zastupnika iz Kluba srpskog naroda bilo je prisutno na sjednici, te su glasanjem “protiv” svih tačaka predloženog dnevnog reda Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić učestvovali u procesu odlučivanja Doma naroda PS BiH.

Ovim Istinomjer obećanje Željke Cvijanović u vezi obustave rada u odlučivanju predstavnika iz RS-a po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!