Neistina

Dodik neistinito o cijeni električne energije u RS-u

Gostujući u programu RTRS-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirao je, između ostalog, i rad Elektroprivrede Republike Srpske i cijene električne energije u ovom entitetu.

Fotografija: FENA

Dodik je tom prilikom ustvrdio kako neće doći do najavljenog poskupljenja električne energije u RS-u, ali se osvrnuo i na cijene električne energije u ovom entitetu.

Mi znamo, s jedne strane, da je cijena najniža u Evropi. Čak ova koju bi povećali bila bi opet najniža, i u regionu i u Evropi.

Milorad Dodik, 5. 2. 2021.

Podsjećamo, nedavno je najavljeno povećanje cijene električne energije u Republici Srpskoj zbog povećanih troškova proizvođača struje RiTE Ugljevik. Tom prilikom je generalni direktor ERS-a Luka Petrović ustvrdio kako je RiTE Ugljevik imao “značajnu investiciju u instalaciji sistema za odsumporavanje dimnih gasova”, te da je elektrana pokrenula tarifni postupak koji je Regulatorna komisija odobrila.

Samim tim će ERS kao javni snabdjevač uputiti zahtjev za izmjenu tarifnog postupka, što će uzrokovati pomjeranje cijena električne energije u određenom procentu.

Luka Petrović, 30. 1. 2021.

Istinomjer je ranije ocijenio tvrdnju generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske da građani u RS-u plaćaju najmanju cijenu električne energije u regiji, a više o tome možete pročitati ovdje.

Prema dostupnim podacima ZP Elektrodistribucija a.d. Pale, cijena električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim mjerilima u RS-u obračunava se kroz višu i nižu tarifu u zimskom i ljetnom periodu. Tako cijena 1 kWh električne energije bez PDV-a u zimskoj sezoni košta 0,1486 KM (0,076 eura) po višoj tarifi, a 0,0743 KM (0,038 eura) po nižoj tarifi, dok u ljetnoj sezoni 1 kWh košta 0,114 KM (0,058 eura) po višoj tarifi, te 0,057 KM (0,029 eura) po nižoj obračunskoj tarifi. Iste cijene navedene su i na zvaničnim sajtovima ZP Elektro Doboj a.d. Doboj i ZP Elektrokrajina a.d.

Prema navedenim cijenama, ako jedno domaćinstvo u RS-u u zimskom periodu potroši 100 kWh električne energije po nižoj tarifi i 100 kWh energije po višoj tarifi, morat će platiti 22,29 KM (11,4 eura) bez PDV-a. Sa druge strane, ako istu količinu energije potroši u ljetnom obračunskom periodu, bez PDV-a će platiti 17,1 KM (8,74 eura). S obzirom na to da obračunski periodi traju po šest mjeseci, može se smatrati da prosječna cijena obračunatih 200 kWh električne energije bez PDV-a i dodatnih troškova u RS-u iznosi 19,69 KM (10,07 eura).

U susjednoj Srbiji električna energija obračunava se na osnovu potrošene energije, a tarifni stav za potrošnju podijeljen je u tri zone: Tarifni stav za racionalnu potrošnju (zelena zona) obuhvata domaćinstva čija mjesečna potrošnja ne prelazi 350 kWh. Tarifni stav za umjerenu potrošnju (plava zona) obuhvata domaćinstva koja mjesečno troše od 350 kWh do 1.600 kWh, dok tarifni stav za veliku potrošnju (crvena zona) obuhvata domaćinstva koja mjesečno troše preko 1.600 kWh.

Prema odluci koja je na snazi od 1. februara 2021, domaćinstva iz zelene zone plaćaju 6,408 dinara (0,106 KM/0,054 eura) po 1 kWh utrošene električne energije po višoj tarifi, a po nižoj cijena za istu količinu iznosi 1,602 dinara (0,026 KM/0,013 eura). Domaćinstva iz plave zone će za istu količinu potrošene energije platiti 9,612 dinara (0,160 KM/0,081 eura) po višoj dnevnoj tarifi, a 2,403 dinara (0,04 KM/0,02 eura) po nižoj tarifi.

Krajem septembra 2019. godine iz Elektrokrajine potvrđeno je za portal Banjaluka.com da ”prosječno domaćinstvo u RS-u potroši između 300 i 400 kWh mjesečno”, tako da ćemo cijene električne energije u RS-u komparirati sa tarifama koje se odnose na domaćinstva u zelenoj i plavoj zoni u Srbiji.

Prema tome, ako jedno domaćinstvo u Srbiji koje se nalazi u zelenoj zoni potroši 100 kWh po višoj tarifi i 100 kWh po nižoj tarifi, cijena utroška električne energije iznosit će 801 dinar (13,32 KM), što je izrazito manje u odnosu na cijenu koju bi platilo domaćinstvo u RS-u za istu količinu potrošene električne energije (19,69 KM). Ukoliko domaćinstvo u Srbiji, koje pripada plavoj zoni, potroši 200 kWh po višoj tarifi i 200 kWh po nižoj tarifi, cijena utroška električne energije iznosit će 2.403 dinara (39,97 KM). Domaćinstvo u RS-u bi za istu količinu utrošene električne energije platilo 39,40 KM, što je približno ista cijena.

Prema podacima Eurostata koji se odnose na prvu polovinu 2020. godine, najniža cijena električne energije za domaćinstva u Evropi bez PDV-a je u Ukrajini (0,0388 eura). Prosječna cijena električne energije u RS-u, ako u obzir uzmemo višu i nižu tarifu, kao i zimski i ljetni period, iznosi 0,0503 eura.

Izvor: Eurostat

Izvor: Eurostat

S obzirom na to da domaćinstva u Ukrajini, prema dostupnim podacima Eurostata, plaćaju najnižu cijenu za električnu energiju u Evropi, te uzimajući u obzir i činjenicu da stanovnici Srbije koji se nalaze u zelenoj zoni plaćaju znatno nižu cijenu električne energije od građana RS-a, dok je cijena električne energije koju plaćaju građani Srbije koji se nalaze u plavoj zoni približno ista cijeni koju plaćaju građani RS-a za istu količinu potrošene električne energije, Istinomjer će tvrdnju Milorada Dodika da RS ima najnižu cijenu električne energije u Evropi ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!