Prosječna plata u Republici Srpskoj iznosiće 500 eura

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija obećao je da će prosječna plata u Republici Srpskoj do polovine tekuće godine godine iznositi “500 evra”.

Tako je Dodik, u oktobru prošle godine, rekao da će povećanje plata biti “rezultat novog smanjenja oporezivanja rada i plata”.

Mislim da je to izvodljivo. Ja vjerujem da ćemo polovinom šestog mjeseca već stići da 500 evra prosječne plate.

Milorad Dodik, 17.10.2018.

Ovo Dodikovo optimistično obećanje, prema kojem je plata u Republici Srpskoj već u junu tekuće godine trebala dosegnuti 977,44 KM (500 eura), prema mišljenju stručne javnosti nije bilo zasnovano na realnim parametrima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata u RS u junu tekuće godine iznosila je 910 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u junu 2019. godine iznosila je 910 KM i veća je nominalno za 0,8%, a realno za 1,4% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) nominalno je veća za 7,1%, a realno za 6,8%.

Republički zavod za statistiku, 22.07.2019.

Podsjećamo premijer Radovan Višković rekao je da se RS brže kreće “ka prosječnoj plati od 1.000 KM, te da “povećanje plata utiče i na rješavanje demografskih problema”, a predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će do kraja ove godine “doći do povećanja prosječne plate u Srpskoj na 1.000 KM i najniže na 500 KM”, a što će Istinomjer također pratiti.

Iako prosječna neto plata u Republici Srpskoj bilježi blagi rast to je još uvijek daleko od obećane cifre, zbog čega će Milorad Dodik za svoje obećanje o povećanju prosječne plate od Istinomjera dobiti ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Jesen prođe, novog Zakona o Danu Republike Srpske još nema

Početkom aprila tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je “da će Republika Srpska na jesen donijeti...

Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će...Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Uvjeren, kako kaže, da će Zoran Tegeltija na današnjoj 4. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Kluba...