Prosječna plata u Republici Srpskoj iznosiće 500 eura

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija obećao je da će prosječna plata u Republici Srpskoj do polovine tekuće godine godine iznositi “500 evra”.

Tako je Dodik, u oktobru prošle godine, rekao da će povećanje plata biti “rezultat novog smanjenja oporezivanja rada i plata”.

Mislim da je to izvodljivo. Ja vjerujem da ćemo polovinom šestog mjeseca već stići da 500 evra prosječne plate.

Milorad Dodik, 17.10.2018.

Ovo Dodikovo optimistično obećanje, prema kojem je plata u Republici Srpskoj već u junu tekuće godine trebala dosegnuti 977,44 KM (500 eura), prema mišljenju stručne javnosti nije bilo zasnovano na realnim parametrima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata u RS u junu tekuće godine iznosila je 910 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u junu 2019. godine iznosila je 910 KM i veća je nominalno za 0,8%, a realno za 1,4% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) nominalno je veća za 7,1%, a realno za 6,8%.

Republički zavod za statistiku, 22.07.2019.

Podsjećamo premijer Radovan Višković rekao je da se RS brže kreće “ka prosječnoj plati od 1.000 KM, te da “povećanje plata utiče i na rješavanje demografskih problema”, a predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će do kraja ove godine “doći do povećanja prosječne plate u Srpskoj na 1.000 KM i najniže na 500 KM”, a što će Istinomjer također pratiti.

Iako prosječna neto plata u Republici Srpskoj bilježi blagi rast to je još uvijek daleko od obećane cifre, zbog čega će Milorad Dodik za svoje obećanje o povećanju prosječne plate od Istinomjera dobiti ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija savremeno opremljeno gradsko pozorište?

Direktor Javne ustanove za kulturu - Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Mladen Janković najavio je da bi ova...

Uskoro počinje primjena odluke o najnižim tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati vozila

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je krajem marta ove godine donijelo odluku o “najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji...


Počeli radovi na rekonstrukciji mosta Drvenija

Izmjenama i dopunama plana javnih nabavki Grada Sarajevo za 2019. godinu, usvojenim u maju, predviđeno je i izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na mostu Drvenija. Izvođenje radova...