Neispunjeno

Odlazak Visokog predstavnika u BiH (Ukidanje OHR-a)

Partije: SNSD | Oblasti: Državno uređenje

“Ono što ću tražiti odmah je da izbacimo onog Inzka. Neće funkcionisati ni jedan organ dok on ne ode.” (Milorad Dodik, Foča, 12.9.2018.)

“Tražiti ću od Trumpa da udalji Visokog predstavnika.” (Milorad Dodik, Srbac, 3.10.2018.)

“Moj odlazak u Sarajevo je prvenstveno vezan za da onog visokog predstavnika pošaljem kući.” (Milorad Dodik, Gradiška, 3.10.2018.)

Izvor: Predizborni skupovi SNSD-a

Iako je Milorad Dodik u više navrata pozivao na ukidanje pozicije Visokog predstavnika u BiH, aktivnosti u pravcu ispunjenja pomenutog obećanja nisu poduzete. U novembru 2020. godine Milorad Dodik se gostujući na okruglom stolu pred Vijećem sigurnosti UN-a obrušio na visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i nazvao ga “monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime”.

Tokom 2021. godine, a nakon što je sad već bivši visoki predstavnik Inzko nametnuo zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida, SNSD i nekoliko političkih partija, mahom iz Republike Srpske počele su bojkotovati rad institucija BiH. Ipak, početkom avgusta Inzka je zamijenio novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!