Neistina

Višković o broju testiranja u entitetima

Govoreći o trenutnom stanju u Republici Srpskoj (RS), predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, komentarisao je za TV K3 i epidemiološke mjere koje se provode u Federaciji BiH.

U emisiji Stav, emitovanoj na TV K3 9. aprila 2020. godine, Višković je, komentarišući situaciju u vezi sa epidemijom u Federaciji BiH, izjavio kako je RS izvršila duplo više testiranja u odnosu na Federaciju BiH.

Naš je strah da naše mjere koje mi radimo u Republici Srpskoj, da u jednom momentu ne budu ugrožene zato što u Federiciji se baš ne radi na takav način. Dovoljno je reći samo jednu činjenicu, da je Republika Srpska, iako po broju stanovnika duplo manji entitet, uradila duplo više testiranja od Federacije koja je duplo veći entitet.

Radovan Višković, TV K3, 9. aprila 2020. godine

Prema zvaničnim podacima o epidemiološkoj slici koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH 10. aprila 2020. godine, ukupan broj izvršenih testiranja u RS je iznosio 4159, dok je u Federaciji BiH broj testiranja bio nešto veći, odnosno 5039.

Uzimajući u obzir zvanične podatke o broju testiranja u oba bh. entiteta, Istinomjer tvrdnju Radovana Viškovića da je u RS urađeno duplo više testova nego u Federaciji BiH ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!