Prosječna plata u RS još nije dostigla 1000 KM

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izjavila je početkom aprila 2019. godine kako očekuje povećanje plata u Republici Srpskoj u toku 2019. godine.

Cvijanović je na sastanku sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske, Rankom Mišić, između ostalog, razgovarala i o povećanju prosječne i najniže plate u Republici Srpskoj, te je izrazila očekivanje da bi se to moglo desiti već tokom 2019. godine.

Povećati plate, svakako da, i to jeste naše opredjeljenje i radimo na tome. Naše opredjeljenje ostaje da se ubrzano dođe, ove godine, do prosječne plate koja je hiljadu maraka.

Željka Cvijanović, 01. april 2019.

Podsjećamo, i aktuelni član predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je u oktobru 2018. godine najavio povećanje prosječne plate u Republici Srpskoj na identičan iznos od 1000 KM, o čemu je Istinomjer pisao.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata u RS u decembru 2019. godine iznosila je 939 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u decembru 2019. godine iznosila je 939 KM i veća je i nominalno i realno za 2,3% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) nominalno je veća za 5,4%, a realno za 5,0%. Prosječna bruto plata isplaćena u decembru 2019. godine iznosila je 1 461 KM. 

Republički zavod za statistiku, 23. januar 2020.

S obzirom na to da prosječna neto plata u RS, iako je zabilježen blagi rast, ne iznosi 1000 KM, Istinomjer Željki Cvijanović za pomenuto obećanje daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Otvaranje Titove pećine u Drvaru najavljeno na Dan pobjede nad fašizmom

Ističući važnost Titove pećine kao kulturno-istorijskog spomenika, načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić najavila je...

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH...Uskoro usvajanje federalnog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11. septembra 2019. godine usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalni ministar razvoja,...