Neispunjeno

Još uvijek se čeka na dolazak nove pošiljke ruskih vakcina u RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, 31. marta 2021. godine najavili su skori dolazak novog kontingenta ruske vakcine protiv novog koronavirusa Sputnik V, s obzirom na to da je od najavljenih 100.000 vakcina do sada u Republiku Srpsku stiglo oko 40.000.

FOTO: Razvojna agencija Srbije

Odgovarajući na pitanja novinara, Šeranić je rekao da će do kraja sedmice u RS stići preostalih 60.000 doza ruske vakcine:

Očekujemo da se to riješi u toku dana ili do kraja sedmice.

Alen Šeranić, 31. 3. 2021.

Istog dana, i premijer ovog entiteta Radovan Višković je, uz konstataciju da je Vlada RS-a uplatila oko 500.000 KM za vakcine, također najavio da nova pošiljka vakcine Sputnik V stiže do kraja sedmice:

Do kraja sedmice očekujemo isporuku 25.000 do 30.000 doza ove vakcine.

Radovan Višković, 31. 3. 2021.

Ipak, do kraja prošle sedmice vakcine još uvijek nisu stigle, a iz Vlade RS-a su 6. aprila dali novi rok za dolazak ove pošiljke:

Prema planu plaćenih i ugovorenih vakcina Sputnjik V, a prema informacijama koje imamo od proizvođača, očekuje se da do kraja nedjelje bude isporučena značajna količina doza ruske vakcine Sputnjik V.

Vlada RS, 6. 4. 2021.

Inače, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a su istakli da je do 6. aprila protiv koronavirusa vakcinisano “oko 25.000 građana” ovog entiteta.

S obzirom na to da do kraja prošle sedmice u RS nisu stigle najavljene vakcine ruskog proizvođača, Istinomjer obećanja Alena Šeranića i Radovana Viškovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!