Novi Zakon o inspekcijama u RS u primjeni od 2020. godine?

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković izjavio je početkom augusta ove godine kako Vlada ovog entiteta neće žuriti sa usvajanjem izmjena Zakona o inspekcijama, ali da se nada da će one biti u primjeni od početka 2020. godine.

Višković je tada rekao da će u izradu Zakona biti uključeni poslodavci i socijalni partneri, te najavio skoro razmatranje njegovog nacrta. 

Od njih ovih dana očekujem primjedbe i komentare koje ćemo uvrstiti u taj sistemski zakon, a biće održana i javna rasprava. To rješenje ćemo u nacrtu imati na sljedećoj redovnoj sjednici Narodne skupštine, početkom septembra. Želja je da imamo taj zakon u primjeni od početka naredne godine da bismo rješavali i probleme sive ekonomije.”

Radovan Višković, 08.08.2019.

Podsjećamo, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS), Lejla Rešić također je najavila da će resorno ministarstvo u septembru, zajedno sa Republičkim inspektoratom, započeti izradu novog Zakona o upravnoj inspekciji.

Vlada Republike Srpske utvrdila je krajem augusta ove godine Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske na 35. sjednici, a nakon sjednice je saopšteno:

Kao  ključne  prepreke  za  rast  i  konkurentnost  u  oblasti  poslovnog okruženja  i  smanjenja  neformalne  ekonomije  u  oblasti  inspekcija, prepoznate su sljedeće prepreke: preklapanje inspekcijskih kontrola kod subjekata nadzora od strane dva nivoa inspekcija, nepostojanje koordinacije između republičkog i lokalnog nivoa inspekcija,  izricanje  više  represivnih  mjera  u  odnosu  na  preventivne  mjere.  Osim toga,  imajući  u  vidu  činjenicu  da  je  Zakon  o  inspekcijama  u  Republici  Srpskoj, sa odgovarajućim izmjenama i dopunama, u primjeni od 2010. godine, da je tokom primjene mijenjano više od polovine članova osnovnog teksta Zakona, te je, shodno odredbi člana 59.  Pravila  za  izradu  zakona  i  drugih  propisa  Republike  Srpske, potrebno  pristupiti  donošenju  novog  zakona.”
Vlada RS, 27.08.2019.

 

Nacrt zakona potom je usvojen i na sjednici Narodne Skupštine RS održanoj 27.09.2019. godine. Inače, Programom ekonomskih reformi donošenje novog zakona o inspekcijama planirano je u četvrtom kvartalu 2019. godine.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će Izmjene Zakona o inspekcijama u RS biti usvojene do kraja 2019. godine te da li će on biti u pimjeni od početka 2020. godine. S obzirom da je njegov Nacrt usvojen, obećanje Radovana Viškovića će dobiti ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Sa novim razgovorima o Izbornom zakonu BiH i novi rokovi

Izmjena Izbornog zakona BiH tema je koja je, po ko zna koji put, od strane političkih aktera u BiH još jednom...

Okončana obnova dječjih igrališta

Krajem marta 2019. godine, na zvaničnoj internet stranici Opštine Novi Grad Sarajevo između ostalog je najavljena i rekonstrukcija dječijih igrališta u ulici Olimpijska na Mojmilu i Ali-bega Firdusa...


Ministre koji čine sastav Vijeća ministara BiH ne bira “narod”

Gostujući u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije, 14. januara 2020. godine, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je pored ostalog da ministre koji čine sastav Vijeća...