Neistina

Neistinite tvrdnje o radu Centralne banke BiH tokom pandemije COVID-19

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je u intervjuu za Srnu, a kako prenosi ATV, komentarisao aktuelna dešavanja u Bosni i Hercegovini, te se nadovezao i na rad Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) tokom pandemije koronavirusa.

Višković je govorio o ekonomskim posljedicama pandemije, te je na pitanje o politici CBBiH odgovorio da ova institucija u proteklom periodu nije obavljala nikakve aktivnosti:

Prije bih rekao da je Centralna banka filijala nekih stranih banaka u BiH. To je jedina Centralna banka na svijetu koja za vrijeme pandemije virusa korona nije ništa uradila ni za privredu ni za građane BiH i time je sve rečeno.

Radovan Višković, 7. 1. 2021.

Ovo nije prvi put da premijer Višković komentariše aktivnosti CBBIH tokom pandemije COVID-19, a sličnu izjavu je dao i za RTRS u decembru prošle godine:

Ovo je očit prenos nadležnosti jer želi se jačati institucija Centralne banke koja, ja ću sad biti slobodan i reći, apsolutno ništa nije uradila za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme pandemije koronavirusa. Apsolutno ništa, kao da ne postoji.

Radovan Višković, 17. 12. 2020.

Centralna banka Bosne i Hercegovine na svojoj zvaničnoj stranici objavljuje informacije o aktivnostima koje ova institucija poduzima, što je bio slučaj i za vrijeme pandemije koronavirusa, odnosno od 17. marta 2020. godine, kada je Vijeće ministara BiH proglasilo stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji države.

U jednom od svojih izvještaja, objavljenom 9. aprila, CBBiH je istakla kako “kontinuirano obavlja najvažnije aktivnosti kako bi se sačuvala monetarna stabilnost i pomoglo očuvanje finansijske stabilnost u BiH”, te navela poduzete aktivnosti u ovom periodu:

U trenutno izuzetno turbulentnim uslovima na svjetskim finansijskim tržištima, CBBiH upravlja deviznim rezervama na način koji osigurava likvidnost i sigurnost portfolija deviznih rezervi. U skladu sa zakonskim ograničenjima i drugim pravilima koja regulišu upravljanje deviznim rezervama, investiranje se vrši u prvoklasne vrijednosne papire država članica EMU i depozite kod centralnih i komercijalnih banka najboljeg kreditnog rejtinga. (…) Krajem marta, a prema zahtjevu Ministarstva finansija i trezora BiH, kod CBBiH je otvoren račun za donacije za borbu protiv virusa COVID-19 – Ministarstvo sigurnosti BiH, devizni i KM, i dostavljena instrukcija za uplate donacija.

CBBiH, 9. 4. 2020.

Kako su naveli iz CBBiH 16. juna, jedna od aktivnosti poduzetih u ovom periodu bila je i prikupljanje finansijskih sredstava za “najosjetljivije kategorije koje trpe posljedice pandemije COVID-19”, koje su organizovali zaposleni u ovoj instituciji:

Uposlenici Centralne banke BiH, želeći iskazati društvenu odgovornost i solidarnost prema najosjetljivijim kategorijama koje trpe posljedice pandemije COVID-19 su dobrovoljno izdvojili procenat od svojih ličnih primanja i na taj način prikupili 39.442,36 KM. Humanitarna akcija je okončana transferom prikupljenih sredstava na račune Crveni krst Brčko distrikta BiH, Crveni krst Republike Srpske, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, S.O.S. Dječije selo Bosna i Hercegovina, Udruženje “Pomozi.ba”, Narodna kuhinja Stari Grad Sarajevo, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Dječiji dom “Egipatsko selo”, Mostar, i “Majčino selo”, Međugorje.

CBBiH, 16. 6. 2020.

Vrijedi istaći i informaciju koju je Ured za komunikacije CBBiH objavio 17. decembra, u kojoj se, u sklopu dopisa medijima, navode dodatne aktivnosti izvršene u prethodnom periodu:

U toku prvog talasa pandemije izazvane virusom COVID-19 u periodu od 16. 03. 2020. godine do 31. 05. 2020. godine iz trezora CBBiH komercijalnim bankama je isplaćeno 745.182.900,00 KM i 102.968.000,00 EUR. Svi zahtjevi komercijalnih banaka za KM i EUR efektivom su ispoštovani. Nakon ovog perioda došlo je do normalizacije potražnje za gotovim novcem te smo još jednom dokazali da građani BiH mogu imati povjerenje u našu instituciju.

CBBiH, 17. 12. 2020.

Na osnovu informacija navedenih na zvaničnoj stranici CBBiH, evidentno je da je Centralna banka Bosne i Hercegovine vršila određene aktivnosti za vrijeme pandemije koronavirusa, a u cilju otklanjanja njenih negativnih posljedica. Ovakva činjenica se protivi izjavama premijera Republike Srpske da ova institucija u tom smislu “nije ništa uradila”, te će Istinomjer tvrdnje Radovana Viškovića s tim u vezi ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!