Željka Cvijanović

Politička partija: Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Trenutna pozicija: Predsjednica Republike Srpske

Rođena je 1967. godine u Tesliću, a univerzitetsko obrazovanje sticala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci te Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Profesorica je engleskog jezika, a postdiplomski studij završila je na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao nastavnica i profesorica engleskog jezika, prevoditeljica, asistentica u Misiji Evropske unije u BiH, a od februara 2006. godine obavljala je funkciju savjetnice predsjednika Vlade Republike Srpske za evropske integracije i saradnju s međunarodnim organizacijama. Nakon toga izabrana je za šeficu Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske.

Na položaj ministrice za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske izabrana je 2010. godine, dok je funkciju predsjednice Vlade Republike Srpske preuzela 2013. godine. Krajem 2014. godine ponovo je izabrana za predsjednicu Vlade Republike Srpske i tu dužnost obavljala je do 19. novembra 2018. godine, kada je, nakon pobjede na Opštim izborima 2018. godine, izabrana za predsjednicu Republike Srpske.

Izvor: SNSD i predsjednikrs.net
Foto: predsjednikrs.net

Istinitosti
Neistina 43
Neutemeljeno 1
Istina 6
Poluistina 5
Obećanja
Neispunjeno 25
Ispunjeno 19
Djelimično ispunjeno 2
Dosljednosti
Nedosljedno 14
Pitajte Istinomjer!