Djelimično ispunjeno

Unaprjeđenje poslovnog okruženja

Opštine: Novo Sarajevo

U narednom periodu nastavit ćemo sa provođenjem ranije utvrđenih ciljeva definisanih Strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo, a prioritet nam je (…) unaprjeđenje poslovnog okruženja u cilju privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta (…).

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Intervju, Radio Sarajevo, 29.09.2016.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2017. godinu, na programe aktivne pomoći zapošljavanju među kojima su između ostalog sredstva namijenjena za start-up biznise, utrošeno je tek 10.503 KM. Utrošak sredstava sa iste linije je u Budžetu 2018. godine iznosio 54.278 KM, a prema posljednjem rebalansu budžeta Općine za 2019. godinu, ova sredstva su planirana u iznosu od 536.000 KM. Međutim, bitno je napomenuti da su ova sredstva i u prošlim budžetima planirana u sličnim iznosima, kao i u Budžetu Općine za 2020. godinu, gdje su planirana u iznosu od 498.000 KM. Dakle, povećanje utroška ovih sredstava postoji, ali je uglavnom zbog činjenice da je u prvoj godini mandata utrošeno tek 10.503 KM.

Iako su većina ovih sredstava planirana kao sredstva za subvencije i pomoći zapošljavanju, u Budžetu za 2020. godinu planirana su sredstva i za otvaranje one-stop shopa, u iznosu od 25.000 KM.

Iz Općine Novo Sarajevo istakli su sljedeće:

U prethodnom periodu ONS je u cilju unaprjeđenja poslovnog okruženja nastavila saradnju sa Stalnim savjetodavnim tijelom STEP. S tim u vezi u domenu jačanja javno-privatnog dijaloga kao i izradi svih strateških i implementacionoh dokumenata ostvareno je aktivno ukljičivanje privatnog sektora preko STEP-a.
U cilju otvaranja novih radnih mjesta, kao i pokretanje, održavanje ili unapređenje poslovne aktivnosti, za privatna preduzeća i poduzetnike je otvorena kreditna linija za podršku lokalnom biznisu (korištenje sredstava u saradnji sa bankama). Općina Novo Sarajevo i Udruženje trenera CEFE u BiH, kroz program podrške poduzentištvu polaznicima programa pružaju potrebnu obuku u jačanju ličnih poduzetničkih kapaciteta kroz edukacije, podršku u izradu biznis planova i kroz tehničku podršku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!