Analize

U prvoj godini mandata gradonačelnika Helića zabilježene aktivnosti na ispunjavanju više od polovine datih obećanja

Nakon prve godine mandata gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića, ocjenu u progresu, gdje su registrovane značajne aktivnosti u cilju realizacije datih obećanja, dobila su četiri obećanja, na 38 obećanja zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija, te su ona dobila ocjenu započeto, dok na 30 obećanja Istinomjer nije registrovao značajnije aktivnosti na njihovom ispunjavanju te su, s tim u vezi, nakon prve godine, dobila ocjenu nije započeto.

Foto: Grad Gračanica
Foto: Grad Gračanica

U okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 17 općina i gradova u BiH, koji provodi Inicijativa Istinomjer, u mandatu od 2020. do 2024. godine našla su se i obećanja izdvojena iz Izbornog programa 2020-2024, SDP BiH Gračanica.

Podsjećamo, kada se radi o gradonačelničkoj funkciji, građani/ke Gračanice su na Lokalnim izborima 2020. najveće povjerenje dali/e kandidatu SDP-a BiH Nusretu Heliću.

Iz navedenog dokumenta, Istinomjer je, u skladu sa svojom metodologijom, izdvojio 72 obećanja.

Nakon prve godine mandata gradonačelnika Gračanice, ocjenu u progresu, gdje su registrovane značajne aktivnosti u cilju realizacije datih obećanja, dobila su četiri obećanja, na 38 obećanja zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija, te su ona dobila ocjenu započeto, dok na 30 obećanja Istinomjer nije registrovao značajnije aktivnosti na njihovom ispunjavanju te su, s tim u vezi, nakon prve godine, dobila ocjenu nije započeto.

Ovom prilikom, iz grupe obećanja na kojima su registrovane značajne aktivnosti u cilju realizacije izdvajamo ono koje se odnosilo na stavljanje u upotrebu sportske dvorane “Bazen”, gdje je krajem 2021. godine potvrđeno da su vanjski radovi skoro urađeni, postavljene su toplotna izolacija i fasada, a u toku je i izgradnja prilaznog platoa, dok se istovremeno radi i na unutrašnjem opremanju dvorane. Gradonačelnik Helić je izjavio da će “učiniti sve da Gračanica sljedeće godine ima jednu zaista lijepu sportsku dvoranu”.

Pored navedenog, u progresu su ispunjavanja obećanja koja se odnose na projekte poticaja mladim poduzetnicima i ženama, usvajanje regulacionog plana centra i drugih razvojnih planova, kao i rekonstrukciju centralne pješačke zone i parka.

Od 38 obećanja na kojima su zabilježene određene aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija, između ostalih, nalazi se i ono koje se odnosi na finansijsku podršku učeničkom poduzetništvu, ali i uređenje mjesnih vodotoka, zdravstveno osiguranje za sve građane, bolji sistem civilne zaštite i vatrogastva, odvoz i deponovanje smeća, ekološku sigurnost, kao i obećanje u vezi s izgradnjom regulacije korita rijeke Sokoluše, gdje je putem zvanične stranice Grada Gračanica, 6.8.2021. godine, javnost obaviještena da je Vlada Tuzlanskog kantona, na sjednici održanoj 3.8.2021. godine, donijela odluku o izdvajanju 878.232,09 KM, a u okviru Programa utroška sredstava vodnih naknada iz oblasti vodoprivrede za 2021. godinu.

U okviru osam projekata koji će se finansirati iz navedenih sredstava, nalaze se i oni koji se odnose na izgradnju regulacije korita rijeke Sokoluše na dionici Most Lido – Most Etivaža u Gračanici – Faza III, u vrijednosti od 200.000 KM, te sanacija i rekonstrukcija rezervoara u MZ Soko (Izgradnja rezervoara), za koji je odobreno 50.000 KM.

Od obećanja na kojima Istinomjer nije registrovao značajnije aktivnosti na njihovom ispunjavanju, ovom prilikom podsjećamo na izgradnju privredno-sajamskog centra, završetak adresnog registra, zatim smanjenje taksi, renti i drugih parafiskalnih nameta, sadnju 5.000 novih stabala, natkrivanje tribine nogometnog stadiona „Luke“, projekte diskoteke i kuglane, završetak projekta uređenja pijace, subvenciju troškova vode i troškova odvoza otpada, te uvođenje videonadzora.

Istinomjer će i u narednom periodu, do kraja mandata gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića, nastaviti pratiti aktivnosti na ispunjavanju datih obećanja u okviru Izbornog programa 2020-2024, SDP BiH Gračanica.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!