U progresu

Stavljanje u upotrebu sportske dvorane

Opštine: Gračanica

Dvorana konačno u upotrebi (obezbijeđena sredstva).

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

“Nakon što su okončane tenderske procedure, potpisani su ugovori za završne radove na Sportskoj dvorani ‘Bazen'”, saopšteno je 17.9.2021. godine na zvaničnoj stranici Grada Gračanice, te također podijeljena informacija da su izvođači uvedeni u posao i da se kreće sa radovima koji podrazumijevaju izvođenje građevinsko-zanatskih radova, izvođenje građevinskih radova na ulaznom platou, kao i hidro i elektroinstalacije.

Foto: Grad Gračanica

Prema Odluci o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Gračanica za 2023. godinu, planirana su sredstva za sportsku dvoranu “Bazen” putem kredita i granta. Za nastavak izgradnje ove sportske dvorane planirano je 781.000 KM, postavljanje poda 446.000 KM, vanjsko uređenje 700.000 KM i nabavku opreme 553.000 KM.

Na sastanku održanom 8.9.2023. godine između gradonačelnika Helića sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem razgovaralo se o više kapitalnih i infrastrukturnih projekata koji bi trebali biti implementirani na području grada. Riječ je o projektima za koje je potrebna podrška Vlade Tuzlanskog kantona, a između ostalih, razgovaralo se i o završetku dvorane Bazen.

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da su tokom 2022. godine i dijelom 2023. godine završeni svi građevinski i građevinsko – zanatski radovi. Početkom 2023. godine započeta je procedura javne nabavke i ugradnje sportskog poda (parketa) te nabavka i montaža opreme. Ugovori sa dobavljačima su zaključeni u sedmom i osmom mjesecu, a navedeni poslovi su završeni.

Kako u odgovoru navode, u međuvremenu se pojavio problem prokišnjavanja krova sportske dvorane, što je ujedno dovelo do potrebe sanacije istog s ciljem zaštite već urađenog sportskog poda i opreme koja je instalirana. U tom smislu angažovane su firme za procjenu obima radova i potrebnih sredstava sanaciju krova. Sada preostaje provođenje procedure javne nabavke vanjskog uređenja do kraja 2023. godine.  Radovi na vanjskom uređenju obavljali bi se u proljetnim mjesecima 2024. godine, pa se  očekuje da se sportska dvorana stavi u funkciju do kraja maja 2024. godine.

Kako je 8.7.2022. godine javnost putem saopštenja RK “Gračanica” obaviještena, radovi na sportskoj dvorani “Bazen” ušli su u završnu fazu te bi Gračanica uskoro trebala dobiti novi multifunkcionalni sportski objekat. Dvorana ima dva terena i kapaciteta 1.200 sjedećih mjesta, a u slučaju korištenja teleskopa 2.300 gledalaca.

Na Istinomjerov upit 2022. godine u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice odgovoreno je da su 2022. godini završeni svi građevinsko-zanatski radovi unutar sale, uključujući i sve elektro i druge instalacije, te da je objekat priključen na daljinsko grijanje. Pored toga, za Istinomjer je rečeno da će se do kraja godine raspisati tender za postavljanje parketa i nabavku potrebne opreme za stavljanje dvorane u upotrebu dok će se vanjsko uređenje i vanjska igrališta sa parkinzima raditi na proljeće. Očekuje se da se dvorana završi i stavi u upotrebu do septembra 2023.godine.

Gradonačelnik Nusret Helić najavio je da bi radovi na sportskoj dvorani “Bazen” trebali biti završeni tokom 2022. godine. Rekao je da su izdvojili gotovo dva i pol miliona KM i da su radovi uveliko u toku. Vanjski radovi su skoro urađeni, postavljena je toplotna izolacija i fasada a u toku je i izgradnja prilaznog platoa, dok se istovremeno radi i na unutrašnjem opremanju dvorane. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!