Započeto

Bolji sistem civilne zaštite i vatrogastva

Opštine: Gračanica

Bolji sistem civilne zaštite i vatrogastva, videonadzor, sistem javnog reda i mira, kvalitetniji sistem zbrinjavanja pasa lutalica. Kako do cilja: stručnom timu na čelu sa savjetnikom za sigurnost glavni posao i zadatak jesu nuditi mjere, planove i projekte u cilju ispunjenja garancija (sredstva: budžeti, fondovi, Evropska unija, poduzetnici).

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

U Gračanici je 26.9.2022. godine upriličena primopredaja cisterne za potrebe službi zaštite i spašavanja na području ovog grada. Cisterna će služiti potrebama Službe za komunalne poslove, za zaštitu od požara, kao i za snabdijevanje stanovništva pitkom vodom.

Foto: Grad Gračanica

Pomoćnik gradonačelnika Gračanice Mustafa Bajić je na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Gračanica, održanoj 3.5.2021. godine, saopćio da je Operativnom centru Civilne zaštite naloženo da je obavezan sačiniti službenu zabilješku o žalbi građana u vezi s epidemijom koronavirusa putem telefona.  

Mi smo na sjednici Gradskog štaba Civilne zaštite, a u cilju prikupljanja informacija vezano za provođenje naredbi i uputstava kriznih štabova, gdje smo naložili Operativnom centru Civilne zaštite da je obavezan sačiniti službenu zabilješku o žalbi građana u vezi s epidemijom  koronavirusa putem telefona. Znači, građani ako imaju nekakve pritužbe, mogu se prijaviti u Operativni centar Civilne zaštite i onda mi tu žalbu prosljeđujemo nadležnim institucijama. Sve žalbe koje se dešavaju mogu se uputiti na broj 121 i na osnovu toga se prosljeđuju nadležnim institucijama.

Mustafa Bajić, 3.5.2021. 

Kako je na zvaničnoj stranici Grada Gračanica 18.10.2021. godine navedeno, u septembru te godine završen je projekat iz oblasti unapređenja energetske efikasnosti pod nazivom “Utopljavanje objekta Vatrogasni dom Gračanica”:

Projektom je na objektu Vatrogasnog doma u Gračanici izvršena zamjena stolarije, te je postavljena termofasada, pri čemu će se ostvariti uštede, odnosno značajno će se smanjiti potrošnja energije, kao i emisija CO2. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi oko 34.350,00 KM. Ovaj, kao i niz drugih prioritetnih projekata za Grad Gračanicu, uspješno je realizovan uz partnerstvo i finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine sa grant sredstvima u iznosu 20.562,00 KM.

Grad Gračanica, 18.10.2021. 

U Gračanici je 26.9.2022. godine upriličena primopredaja cisterne za potrebe službi zaštite i spašavanja na području ovog grada. Cisterna će služiti potrebama Službe za komunalne poslove, za zaštitu od požara, kao i za snabdijevanja stanovništva pitkom vodom.

Tom prilikom gradonačelnik Nusret Helić rekao je da će vozilo biti u službi Civilne zaštite. Jedna cisterna od 10.000 litara također će služiti komunalnom preduzeću za snabdijevanje vodom građanstva te za druge namjene, kao i za sanaciju požara Profesionalne vatrogasne jedinice Gračanica. 

Šef Gradske službe CZ Gračanica Mustafa Bajić dodao je da je ovo vozilo bilo potrebno i za snabdijevanje stanovništva pitkom vodom. 

Kupovina ovog vozila omogućena je sredstvima budžeta Grada Gračanice, kao i Kantonalne uprave CZ, koja je izdvojila određena sredstva za sufinasiranje ovog vozila.

Mustafa Bajić, 26.9.2022.

Direktor JP Komus Gračanica Senad Memić istakao je da će prevoz pitke vode ugroženim domaćinstvima koja nemaju redovno vodosnabdijevanje ovom cisternom biti dosta brži te da će se vozilo koristiti i za generalno pranje grada u mjesecima čistoće.

Vrijednost vozila je oko 90.000 KM, a nabavka je finansirana iz budžeta Grada, dok je Kantonalna uprava učestvovala sa 30% sredstava.

Krajem maja 2022. godine Grad Gračanica pokrenuo je proceduru javnih nabavki zaštitne vatrogasne opreme za potrebe Profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice, odnosno nabavku zaštitne vatrogasne opreme za zaštitu u zatvorenom i otvorenom prostoru te nabavku radne odjeće.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!