Analize

Grad Gračanica: Treća godina mandata gradonačelnika Nusreta Helića

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić je svoja 72 obećanja dao u okviru Izbornog programa 2020–2024 SDP BiH Gračanica. Do kraja treće godine mandata dva obećanja ocijenjena su ispunjenim.

U trećoj godini mandata završeno je uspostavljanje poslovne zone u Stjepan-Polju, zbog čega je to obećanje dobilo ocjenu “ispunjeno”.

Broj obećanja čije je ispunjenje u progresu povećan je s 28 na 52, a započete su aktivnosti na ispunjenju 10, dok na osam obećanja još uvijek nisu zabilježene aktivnosti na njihovom ispunjenju.

Tri obećanja na čijem su ispunjavanju tokom treće godine mandata započete aktivnosti odnose se na smanjenje takse, rente i drugih parafiskalnih nameta, postavljanje nove LED rasvjete i pravnu sigurnost.

Tokom 2023. godine usvojeno je nekoliko odluka kojim se osiguravaju oslobađanje i smanjenje administrativnih taksi za određene socijalne grupe.

Za 50% je smanjen trošak za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju, dogradnju, nadogradnju i rekonstrukciju te za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju proizvodnih objekata u cilju podrške izgradnji proizvodnih kapaciteta. Takse za izdavanje odobrenja za rad samostalnih privrednika, upis u registar i vođenje registra oslobođeni su obrtnici koji obavljaju djelatnost iz kategorije tradicionalnih i starih zanata, a koji prijavljuju samostalnu djelatnost, te lica mlađa od 30 godina koja prvi put prijavljuju samostalnu djelatnost.

Na kraju treće godine mandata ukupno 52 obećanja imaju ocjenu “u progresu”, što znači da su na njima zabilježene značajnije aktivnosti ka realizaciji.

Tako je krajem aprila postavljena zaštitna ograda na strmom prilazu Starom gradu Soko, nastavljena je finansijska podršku učeničkom poduzetništvu te su stvoreni bolji uslovi u školama, imajući u vidu da je završen projekat opremanja tehnološkog centra nabavkom CNC mašina koje su prilagođene za obuku učenika.

Napravljene su kuće i dodjeljivani stanovi socijalno ugroženim kategorijama te se radilo i na asfaltiranju ulica u gradu i puteva u MZ, izgradnji kanalizacionih sistema u mjesnim zajednicama, kao i na rješavanju odvoza i deponovanja smeća kroz regionalnu deponiju.

Gradsko vijeće Grada Gračanice je na sjednici u martu 2023. godine donijelo Odluku o javnom redu i miru, dok je u budžetu za 2023. godinu planirano 30.000 KM za uspostavljanje videonadzora na čitavom području ove lokalne zajednice.

Kako su rekli iz Gradske uprave, završena je projektna dokumentacija za regulaciju rijeke Spreče, dok je u decembru 2023. godine raspisan i otvoren tender za izvođenje radova za prevenciju šteta usljed poplava izgradnjom regulacije korita rijeke Sokoluše.

Od osam nezapočetih obećanja spomenut ćemo da još nije počela izgradnja diskoteke i kuglane, privredno-sajamskog centra te velikog dječijeg igrališta.

Nusret Helić je (grado)načelnik Gračanice od 2001. godine. Dio obećanja koja su data zapravo su nastavak realizacije projekata započetih u prethodnom mandatu. Uzevši to obzir, u ovom momentu visoku vjerovatnoću za ispunjenje ima 72% datih obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!