Započeto

Manje takse, rente i drugi parafiskalni nameti

Opštine: Gračanica

Manje takse, rente i drugi parafiskalni nameti.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Tokom 2023. godine Gradska uprava Gračanice usvojila je odluku kojom se osigurava oslobađanje i smanjenje administrativnih taksi za određene taksene obveznike. 

Oslobađanje i smanjenje dijela adminstrativnih taksi ostvareno za nekoliko socijalnih kategorija društva. 

Tako je za nezaposlene borce koji su proveli u Armiji BiH više od 24 mjeseca, kao i nezaposlene članove porodica šehida i pogihulih boraca plaćanje takse umanjeno je za 80%.

Za nezaposlene borce koji su proveli u Armiji BiH do 24 mjeseca te za ratne vojne invalide sa preko 20% invalidnosti umanjenje iznosi 60%.

Za nezaposlena lica prijavljena na Birou za zapošljavanje Gračanica, roditelje njegovatelje, kao i za penzionere koji primaju garantovanu penziju umanjenje iznosi 50%.

Pored olakšanja za socijalne kategorije, takse su smanjene i za privrednike kao i za one koji će to tek postati. 

Tako je za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju, dogradnju, nadogradnju i rekonstrukciju izvršeno je smanjenje administrativne taske od 50%. Smanjenje se odnosi na izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju proizvodnih objekata u cilju podrške 

Kako navode iz Gradske uprave, najveća promjena desila se u dijelu koji se odnosi na administrativnu taksu za izdavanje odobrenja za rad samostalnih privrednika, upis u registar i vođenje registra. Tako da bbrtnici koji obavljaju djelatnost iz kategorije tradicionalnih i starih zanata, a koji prijavljuju samostalnu djelatnost, te lica mlađa od 30 godina koja prvi put prijavljuju samostalnu djelatnost. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!