U progresu

Zdravstveno osiguranje za sve građane

Opštine: Gračanica

Zdravstveno osiguranje za sve građane.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Gračanica za 2023. godinu pod stavkom “Osiguranje za osobe koje se nalaze u statusu socijalne potrebe, a nisu osigurane po drugom osnovu”, izdvojeno je 20.000 KM, dok je za iste namjene Budžetom Grada Gračanica za 2022. godinu osigurano 14.000 KM.

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da je zdravstveno osiguranje omogućeno svim građanima. 

Kako je dalje u odgovoru obrazlaženo, na 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Gračanica usvojena je Odluka o uslovima i postupku za ostvarenje prava na obavezno zdravstveno osiguranje lica u statusu socijalne potrebe na području Grada Gračanica, kojom se proširuje krug korisnika zdravstvenog osiguranja. Ovom odlukom zdravstveno osiguranje omogućava se licima koja zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po nekom drugom osnovu kao što su psihički bolesnici, trudnice, porodilje, osobe oboljele od karcinoma i slično.

Prethodno je gradsko vijeće Grada Gračanica 12.11.2021. godine uputilo javni poziv građanima “da lično ili putem svojih organizacija, institucija ili drugih oblika organizovanja dostave svoje prijedloge, primjedbe, sugestije i pitanja na temu stanja zdravstvene sigurnosti i zaštite na području grada Gračanica. Kako je tom prilikom navedeno, svi prijedlozi, primjedbe, sugestije i pitanja biće raspravljeni na tematskoj sjednici sa jednom tačkom dnevnog reda, Stanje zdravstvene sigurnosti i zaštite na području Grada Gračanica, a koja se trebala održati 18.11.2021. godine. 

Navedena tematska sjednica održana je 22.11.2021. godine, a nakon vijećničke rasprave usvojeni su sljedeći zaključci:

Od Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona zahtjevamo da u saradnji sa ZZO TK povećaju finansijski iznos sredstava kojim će se obezbjediti veći obim zdravstvenih usluga na području Grada Gračanica i to :

– da se poveća broj besplatnih mamografskih pregleda u JZU Dom zdravlja Gračanica;

– da se ukine plaćanje stomatoloških usluga populaciji starijoj od 19.godina;

– da se omogući finansiranje većeg broja ljekara specijalista i potpuno pokrije plaćanje dežurstva ljekara specijalista na svim odjelima opće bolnice „dr.Mustafa Beganović“;

– da se poveća broj odobrenih CT pregleda u Općoj bolnici „dr.Mustafa Beganović“ te da se građanima Gračanice omogući obavljanje CT dijagnostike u Općoj bolnici „dr.Mustafa Beganović“ a samo u izuzetnim slučajevima iz zdravstvenih i opravdanih razloga na UKC Tuzla.

– Konkretni finansijski pokazatelji dostavljeni od strane zdravstvenih ustanova JZU Dom zdravlja Gračanica i Opća bolnica „dr.Mustafa Beganović“ su sastavni dio ovog zaključka

           

                                                                                                      Grad Gračanica, 22.11.2021.

Pored navedenih zaključaka, Gradsko vijeće tražilo je od Vlade TK,  Ministarstva zdravstva TK i ZZO TK mu u roku od 30 dana dostave informaciju o poduzetim mjerama iz usvojenih zaključaka.

Na kraju, vijećnici Gradskog vijeća Gračanica izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, pozivaju građane Grada Gračanica da se što prije i u što većem broju odazovu pozivu za vakcinisanje i pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera kako bi došlo do smanjenja broja oboljelih Covid corona virusom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!