U progresu

Završen adresni registar

Opštine: Gračanica

Završen adresni registar.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Kako je 28.12.2020. godine navedeno na zvaničnoj stranici Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnicima gradova i općina u Tuzlanskom kantonu uručeni su adresni registri. Radi se o realizaciji jedinstvenog projekta u Bosni i Hercegovini, koji za cilj ima označavanje naselja, ulica i trgova sa kućnim brojevima, kojeg je realiziralo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

“Ministarstvo prostornog uređenja je ove godine izdvojilo 220.000,00 KM kako bi se sistemski pristupilo rješavanju ovog problema”, izjavio je tom prilikom ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković, podsjećajući da je u Tuzlanskom kantonu u proteklih 30 godina izostajalo sistemsko označavanje ulica i objekata.

“Ovo je veoma značajan projekat za sve naše građane, za komunalna preduzeća, zdravstvene ustanove, poštanske službe i druge službe kojima je obaveza da dođu nekome na tačnu adresu”, kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković dodajući da u narednom periodu slijedi pregled svih ovih podataka, te izrada pločica za označavanje objekata.

Adresni registar je predat Gradu Gračanica, te je u toku 2021. godine izvršen pregled podataka, a u 2022. godini trebala bi se izvršiti nabavka tabli za MZ Gračanica gdje je donesena odluka o nazivima ulica.

U Programu rada Gradskog vijeća Grada Gračanice predviđeno je usaglašavanje Odluke o nazivima ulica kako bi se moglo pristupiti označavanju, a u Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu osigurana su sredstva – Izdaci za nabavku tabli potrebnih za označavanje ulica, trgova i objekata brojevima u okviru adresnog registra za Mz Gračanica na budžetskoj stavci br. 613727 u iznosu od 30.000,00 KM.

U skladu sa Statutarnom odlukom o organizaciji Grada Gračanica i Zakonom o Gradu Gračanica te Zaključkom Gradskog vijeća od 28.2.2022. godine Služba za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove 14.3.2022. godine objavila je Javni poziv za javnu raspravu o Nacrtu Odluke o nazivima ulica u gradu Gračanica.

Kako je nevedeno, pozvani su zainteresirani građani da lično ili putem svojih organizacija, institucija ili drugih oblika organizovanja dostave svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja na Nacrt Odluke o nazivima ulica u gradu Gračanica na adresu Grad Gračanica, Služba za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove, ulica Bašeskijina 1 ili na e-mail [email protected], [email protected]., ili [email protected]

Javna rasprava trajala je do 30.05.2022. godine, a na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da su da je sve pripremljeno za uspostavu, planirana su i sredstva u Budžetu, kao i da Gradsko vijeće treba usvojiti novu Odluku o nazivima ulica koja je prošla javnu raspravu što se početkom 2023.godine.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!