U progresu

Završen projekat uređenja pijace

Opštine: Gračanica

Završen projekat uređenja pijace.

Obrazloženje

U prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

U Gradskoj upravi u Gračanici 30.3.2022. godine potpisani su ugovori sa 23 korisnika Zelene pijace po povlaštenim uslovima, a korisnici Zelene pijace po povlaštenim uslovima su birani na osnovu javnog poziva a u okviru projekta EU4Agri.

Kako je tom prilikom javnost obaviještena, ovim će Grad sufinansirati korištenje Zelene pijace u iznosu od po 15,00 KM mjesečno na period od maksimalno 12 mjeseci za 23 odabrana korisnika. 

Odabir korisnika Zelene pijace i potpisivanje ugovora sa istima bio je jedan od preduslova za potpisivanje Sporazuma sa UNDP-jem za realizaciju projekta „Uređenje Zelene pijace u Gračanici- faza II“.

Na osnovu Javnog poziva objavljenog u okviru EU4Agri projekta u 2021. godini Grad Gračanica će u narednom periodu potpisati sporazum sa UNDP-om na ime realizacije projekta “Uređenje Zelene pijace u Gračanci-faza II” . U okviru projekta će se izgraditi nadstrešnica na Zelenoj pijaci, te će se pijaca opremiti novim boksovima i kioscima. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 171.000,00KM od čega EU finansira 127.000,00 KM a Grad 44.000,00 KM.

Grad Gračanica, 13.12.2022. 

Polovinom maja, u Sarajevu je obavljena ceremonija potpisivanja ugovora i promocija šest lokalnih zajednica korisnika podrške institucijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, a među šest odabranih opština i gradova je i Gračanica.

Ceremoniji je pored rezidentne predstavnice UNDP gospođe Steliana Nedera prisustvovao i  ambasador Johanu Sattler, šef Delegacije EU  i specijalni predstavnik EU u BiH.

Gračanici odobren projekat uređenja Zelene pijace – Faza II kojim će se izgraditi nadstrešnica, boksovi sa frižiderima, tezge te 5 kioska. Vrijednost projekta je 170.984,59 KM.

Grad Gračanica, 13.5.2022.

U odgovoru Gradske uprave Gračanice na Istinomjerov upit o pravcu ispunjenja ovog obećanja navedeno je da je projekat uređenje Zelene pijace, koji se provodi u saradnji sa UNDP-om, u finalnoj fazi te da se do kraja novembra 2023. očekuje potpuna realizacija projekta. Neke od implementiranih aktivnosti, kako se navodi iz Uprave, uključuju gradnju nadstrešnice na pijaci te instalaciju boksova i kioska. O završetku ovih radova nije moguće pronaći više informacija.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!