U progresu

Rekonstruisana centralna pješačka zona i park u Gračanici

Opštine: Gračanica

Rekonstruisana centralna pješačka zona i park u Gračanici.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Gračanica za 2023. godinu planirano je 100.000 KM na ime rekonstrukcije centralne ulice u gradu – Ulica Alije Izetbegovića – prenos i novi.

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da je glavni razlog za ulazak u rekonstrukciju centralne ulice u gradu odnosno Ulica Alije Izetbegovića jesu stradale kanalice i to prevashodno one koje su ugrađene iznad betonskih kanala za odvodnju oborinskih voda gdje je mjestimično došlo i do deformacija kutnih profila 100x100x10 u koje su složene kanalice. Također je, zbog izvođenja radova na izradi kanalizacija i popločavanja parka čije staze se uključuju u navedenu ulicu, došlo do deformacija podloge i samim tim i pojave neravnina popločanih površina, što ometa kretanje pješaka.

U proteklom periodu su tražili rješenje sa nabavkom kanalica u postojećim dimenzijama, da bi se izbjegli radovi na novim kanalima za odvodnju oborinskih voda, međutim na tržištu ih nije bilo moguće pronaći. Obzirom da nisu postojale ni tehnološke mogućnosti za izradu, pristupili su izradi predmjera i predračuna za rušenje postojećih i izgradnju novih, užih kanala. U odgovoru navode da ukoliko se obezbijede značajnija sredstva, pristupilo bi se zamjeni postojećih opločnika, dizajniranih da se uklapaju u postojeće opločnike u pristupnim ulicama i parku. Planirana su znatno veća sredstva u Budžetu 2024. godine a moguće je i dodatno zaduživanje Grada da bi uredili šetnicu – centralnu pješačku zonu.

U Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu za rekonstrukciju centralne ulice u gradu – Ulica Alije Izetbegovića predviđeno je 70 000 KM. 

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Grada Gračanica, početkom jula 2021. godine u toku je bila realizacija projekta rekonstrukcije gradskog parka. Ovim projektom planirana je rekonstrukcija šetnica i trotoara u gradskom parku kao i reparacija postojećih klupa.

Uz šetnice i trotoare u gradskom parku sanirat će se i trotoar ulice 22. Divizija. Vrijednost projekta je oko 50.000 KM a podržan je od strane Turističke zajednice Tuzlanskog kantona uz učešće Grada Gračanica.

Grad Gračanica, 9.7.2021.

Da je projekat obnove centralnog parka priveden kraju, krajem augusta 2021. godine potvrdio je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, najavivši i rekonstrukciju glavne ulice: 

Mi smo na kraju jednog projekta obnove centralnog parka u gradu. Projekat u koga smo uložili negdje oko 60 000 maraka …Zamijenili smo dakle infranstrukturu, postavili tamo za zaljevanje zelenih površina, uradili ploče i ovo je početak jedne rekonstrukcije praktično i glavne ulice Alije Izetbegovića i nadamo se da ćemo ubrzo obezbijediti sredstva i pristupiti realizaciji tog projekta.

Nusret Helić, 29.8.2021.

Na Istinomjerov upit 2022. godine u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice potvrđeno je da je gradski park u potpunosti rekonstruisan, te da je planirano fazno rješavanje pješačke zone. Ove godine je planirano 70.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!