U progresu

Finansijska podrška učeničkom poduzetništvu

Opštine: Gračanica

Finansijska podrška učeničkom poduzetništvu.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Tokom prezentacije rezultata Omladinske banke Gračanica u 2021. godini, održane 23.11.2021. godine, pored ostalog je konstatovano da su ovogodišnjih 10 projekata i dva mikro biznisa uspješno realizovani, te da je ukupna vrijednost  projekata i mikrobiznisa iznosila je  20.174 KM.

S tim u vezi, direktor programa Omladinske banke fondacije “Mozaik” Željko Paunović podsjetio je da su Grad Gračanica i fondacija Mozaik prošle godine potpisali četvorogodišnji memorandum o saradnji vrijedan oko 32.000 KM, dok je gradonačelnik Helić tim povodom izjavio:

Projekti su zaista u funkciji daljeg razvoja, aktivizma i navikavanja na biznis mladih ljudi. Većina projekata je realizovana na potezu Druge osnovne škole, stvaramo preduslove za jedan zaista sportsko-rekreativni omladinski centar. Mi smo pored toga što su se aktivisti uključili sa sredstvima Omladinske banke podržali projekat sa još dodatnim sredstvima da bi stvorili dobre uslove za sport i rekreaciju.

Nusret Helić, 23.11.2021.

U okviru Programa rada Gradskog vijeća Gračanica za 2021. godinu, predviđeno je usvajanje Strategija za mlade.

U Budžetu Grada Gračanica za 2021. godinu pod stavkom Transferi- obrazovanje (stimulacije učenika u takmičenjima, nagrade i priznanja ), izdvojeno je 10 000 KM.

U Multimedijalnoj sali Gradske uprave 27.4.2022. godine održana je ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima 1 mikrobinisa i  7 neformalnih grupa mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa Omladinske banke Gračanica kojeg partnerski podržavaju Grad Gračanica i Fondacija Mozaik.

Kako je tom prilikom navedeno, odobreni projekti predstavljaju podršku u kreiranju boljih uslova za mlade ali i za lokalnu zajednicu, a među novim projektima su „Organizacija trail utrke“, „Mladi za mlade“, „Vježbajmo u prirodi“, „Bio eko i još neko“, „Za naš grad“, „Gračaničko izletište“ te „Dramski studio“. Omladinska banka također daje podršku i jednom mikrobiznisu pod nazivom „Fizioterapeutska ordinacija“.

Omladinska banka Gračanica je 13.6.2022. godine pozvala mlade da pišu projekte i mikrobiznise od 08.06. do 28.06.2022. godine. 

Ako imaš od 17 do 35 godina, dobru ideju i želiš da pokreneš i realizuješ projekte od društvenog značaja, Omladinska banka će te podržati u iznosu od 500 KM do 1.500 KM.

Grad Gračanica, 13.6.2022.

Pored toga, za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM.

Istog dana gradonačelnik Nusret Helić potpisao je ugovore sa 32 nevladine i omladinske organizacije za finansiranje projekata po Javnom pozivu, a ukupni planirani iznos finansiranja projekata je preko 40.000,00 KM od toga 28.600 KM za projekte nevladinih udruženja i 12.500 KM za omladinske organizacije.

I ove, kao i svake godine smo se opredijelili da podržimo projekte svih nevladinih i omladinskih organizacija koja su ispunjavala uslove Javnog poziva. Radi se o projektima koji se odnose na kulturu i zabavu, poduzetništvo a ono što je dobro jeste  da ti projekti podrazumijevaju i edukaciju a što će biti korisno u našoj lokalnoj zajednici. Nastojali smo da odobrimo sredstva svim nevladinim i omladinskim organizacijama, svjesni smo da nekima to neće biti dovoljno za predviđene aktivnosti ali dajući podršku, želimo da se aktivira što veći broj nevladinih organizacija i da tako obogate kulturno-zabavni i edukativni sadržaj na području našeg grada. Ovo nam je ujedno prilika da se pripremimo za predstojeći kulturno-zabavni sadržaj „Ljetne večeri pod lipama Gračanice.

Nusret Helić, 13.6.2022. 

Završna ceremonija projekata Omladinske banke Gračanica za 2022.godinu održana je 7.11.2022. godine u prostorijama Gradske uprave Grada Gračanica. 

U ovoj godini realizovano je 9 projekata i 2 mikrobiznisa, dok je u protekle tri godine realizovano ukupno 26 projekata u vrijednosti od 57.656,09 KM i 4 mikrobiznisa u iznosu od 8.009,55 KM, a gradonačelnik Helić je podsjetio:

Omladinska banka je program koji finansira neformalne grupe građana, prije svega mlade ljude i samo u ovoj godini imali smo 9 podržanih projekata i 2 mikrobiznisa. Ukupna vrijednost  projekata i mikrobiznisa iznosila je  24.308,09 KM. Ovo je još jedan znak da brinemo o našoj mladoj generaciji i stalno se trudimo da mladima damo potporu kako bi krenuli u neku vrstu biznisa.

Nusret Helić, 7.11.2022. 

Gradonačelnik Grada Gračanica, Nusret Helić i direktor programa Omladinske banke fondacije Mozaik, Željko Pauković potpisali su i Memorandum o saradnji 2023-2026 kojim će se izdvojiti 97.600,00 KM za podršku 32 projekta mladih i 8 novih mikrobiznisa.

Ovom prilikom nagrađeni su i mladi koji su putem programa Omladinske banke registrovali svoje mikrobiznise te su tako dva mikrobiznisa dobila dodatni grant za rast i razvoj od po 3000.00, KM čime će se doprinijeti održivosti njihovih biznisa.

U Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu pod stavkom podrška, podsticaj poduzetništvu žena i srednjoškolaca, sajam ženskog poduzetništva izdvojeno je 10 000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!