Analize

Politički akteri na svim nivoima vlasti bili su “gosti” Istinomjera i protekle sedmice

Tokom sedmice koja je iza nas, Istinomjer je ocijenio ispunjenost niza obećanja koja su u proteklom periodu dali/e pojedini/e zvaničnici/e širom Bosne i Hercegovine, ocijenio istinitost nekih od njihovih tvrdnji, najavio da će pratiti nova obećanja, ali i analizirao neke od problema koji se ne rješavaju već dugi niz godina.

Od obećanja datih u proteklom periodu, ispunjenim smo ocijenili ono koje se odnosilo na rekonstrukciju kaptaže “Kujin potok” u Mrkonjić-Gradu, a kojeg je dao načelnik te lokalne zajednice, podjelu besplatnih udžbenika i u Čapljini koju je Grad Čapljina najavila u junu ove godine, kao i obećanje ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića da će općina Stari Grad dobiti punkt Hitne medicinske pomoći.

Svoje obećanje da će u septembru ove godine početi gradnja kompleksa pritvorske jedinice na Igmanu ispunila je i rukovoditeljica pravne službe u KPZ Sarajevo Zana Džano, kao i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ono koje se odnosilo na prodaju službenih vozila u vlasništvu Grada.

Od ispunjenih, izdvajamo i obećanje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfana Čengića da će se Nacrt zakona o sportskim klubovima naći na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nakon čega je krajem juna kao takav i usvojen od strane tog zakonodavnog tijela. S tim u vezi, Čengić je za Istinomjer potvrdio da je pomenuti nacrt trenutno u proceduri Doma naroda federalnog parlamenta te, kako je dodao, nakon što on bude usvojen u ovom domu, biće organizovana javna rasprava o Prijedlogu zakona o sportskim klubovima u FBiH.

Sa druge strane, u proteklih sedam dana tri obećanja ostala su neispunjena. Iako je premijer Republike Srpske Radovan Višković početkom jula ove godine obećao da će ugovor o izgradnji i finansiranju HE Dabar konačno biti potpisan do kraja augusta, to se nije desilo, kao što je i pored najave načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura da će vrtić “Lužani” biti renoviran do početka ove školske godine, taj projekat još uvijek nije okončan, kao i završetak izgradnje osnovne škole u Šipu. Naime, nova kantonalna i općinska administracija obećala je da će ovaj projekt realizirati do početka školske 2021/2022. godine, ali s obzirom na to da su vrata škole još uvijek zatvorena, Istinomjer je obećanje premijera Kantona Sarajevo (KS) Edina Forte, ministrice odgoja i obrazovanja KS Naide Hota-Muminović, te načelnika Općine Centar Srđana Mandića također ocjenio neispunjenim.

Pažnju Istinomjera privukle su i tvrdnje, koje smo nakon provjere ocijenili istinitim, a koje su date u kontekstu aktuelnih blokada odlučivanja na državnom nivou.

Prva je ona koju je dao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ustvrdivši da ako predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija ne zakaže u dva uzastopna perioda sjednicu tog organa izvršne vlasti, onda to mogu učiniti njegovi zamjenici. Druga se odnosila na to da je predsjednik DNS-a Nenad Nešić predložio da posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, održana 30.7.2021. godine na kojoj je, pored ostalog, donesena odluka “da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH”, bude zatvorena za javnost, što je izjavio poslanik u NSRS Nebojša Vukanović.

Nakon što je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) Saša Magazinović 30.8.2021. godine podsjetio javnost da se situacija povodom legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH još uvijek nije promijenila, dosljednim smo ocijenili njegov stav po tom pitanju, podsjećajući na dosadašnje aktivnosti i inicijative koje je Magazinović kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu u našoj zemlji, s tim u vezi poduzimao u protekle dvije godine.

U analizi “Početak još jedne školske godine ponovo obilježen diskriminacijom i kršenjem ljudskih prava učenika/ca” bavili smo se problemom učenika/ca bošnjačke nacionalnosti u bh. entitetu Republika Srpska koji je i dalje tu, pritom podsjetivši da je Bosna i Hercegovina država u kojoj se ne poštuju sudske presude, te da su Ustavom i evropskim konvencijama zagarantovana ljudska prava još uvijek samo mrtvo slovo na papiru.

Istinomjer također prati i ispunjenost predizbornih obećanja koja su dali aktuelni čelnici lokalnih zajednica u BiH. Tako smo u sklopu tog projekta minule sedmice zabilježili aktivnosti na obećanju koje je dao SDPBiH Tuzla u okviru Izbornog programa Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Lokalne izbore u BiH 2020. godine, a koje se odnosilo na pomaganje opremanja odgojno-obrazovnih ustanova i insistiranja na izgradnji zgrade Muzičke škole, koje je na osnovu dosadašnjih aktivnosti ocijenjeno kao započeto.

Isti politički subjekt, ali u opštini Gradačac, na osnovu navedenog u Izbornom programu GO SDP BiH Gradačac 2020/2024, za aktivnosti koje se poduzimaju u vezi obećanja izgradnje Vatrogasnog doma, dobio je ocjenu u progresu.

Na kraju, uz “živi bili pa vidjeli”, Istinomjer je najavio praćenje ispunjavanja tri nova obećanja data protekle sedmice. Radi se obećanju ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića u vezi početka radova na izgradnji prve vjetroelektrane u KS, najavljene ovoga puta za oktobar 2021. godine, zatim još jedne najave gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića da će objekat “Kajak” biti srušen ovoga puta u oktobru, te obećanju predsjedavajućeg ZDP SBiH Denisa Zvizdića da će to zakonodavno tijelo održati sjednicu polovinom septembra.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!