Ispunjeno

ZD PSBiH održao sjednicu, ali većine za usvajanje Prijedloga zakona o budžetu nije bilo

Aktuelni predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Denis Zvizdić najavio je da će polovinom septembra ove godine biti održana sjednica tog zakonodavnog tijela.

Foto: TV Hayat

Da će sjednica biti održana, Zvizdić je izjavio obraćajući se javnosti na konferenciji za medije, održanoj nakon sjednice Kolegija Doma u proširenom sastavu, kojeg čine članovi Kolegija Doma i predstavnici svakog kluba poslanika, 1.9.2021. godine.

Kako je tom prilikom rečeno, cilj sastanka bio je razmotriti daljnji rad ZD PSBiH. Podsjećamo, 30.7.2021. godine, Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku “da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH”.

Izrazivši žaljenje što sastanku nisu prisustvovali predstavnici klubova u tom zakonodavnom tijelu stranaka koje dolaze iz Republike Srpske, Zvizdić je, podsjetivši da je ta sjednica trebala biti održana krajem jula, najavio njeno skoro održavanje:

Dogovorili smo se da ćemo sredinom septembra organizirati sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer imamo nekoliko važnih zakona. Posebno bih istakao pitanje budžeta institucija BiH, to je drugi krug glasanja. Svi smatramo da budžet institucija treba biti usvojen. Davno je trebao biti usvojen. Očekujemo prisustvo kolega iz RS na toj sjednici kako bismo na argumentiran način raspravili sve tačke dnevnog reda.

Denis Zvizdić, 1.9.2021.

I pored toga što joj nisu prisustvovali članovi klubova poslanika SNSD-a, te SDS-a, PDP-a i DNS-a, najavljena 23. sjednica ZD PSBiH održana je 20.9.2021. godine.

Kako je u zvaničnom izvještaju sa sjednice, pored ostalog, navedeno, Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju, dok je na usaglašavanje Kolegiju Doma, zbog nedostatka entitetske većine, po hitnom postupku upućen Prijedlog zakona o carinskim prekršajima BiH.

S druge strane, Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu nije usvojen:

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Doma, upućen je, u drugom čitanju, i Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućeni su i amandmani koje je na ovaj Prijedlog zakona uložila poslanica Mirjana Marinković – Lepić.

ZD PSBiH, 20.9.2021.

Ovim Istinomjer obećanje Denisa Zvizdića da će sjednica ZD PSBiH biti održana polovinom septembra tekuće godine ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!