Neispunjeno

Restoran “Kajak terasa” nije srušen u oktobru

Iako je krajem septembra firma “GRAĐEVINARSTVO KOS” odabrana kroz pregovarački postupak kao najpovoljniji ponuđač za javnu nabavku “Rušenje i uklanjanje objekata i hitne intervencije inspekcije“, ugostiteljski objekat “Kajak terasa” nije porušen u najavljenom roku. Istinomjer je prethodno u dva navrata obećanje gradonačelnika Stanivukovića o rušenju ovog objekta ocijenio neispunjenim.

Izvor: N1

Gostujući u programu N1 televizije početkom septembra ove godine, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ustvrdio je da će objekat “Kajak” biti porušen u oktobru, te je najavio kako će rušenju objekta prisustvovati više hiljada građana Republike Srpske.

Bit će porušen u oktobru (op. a., “Kajak”). Pozvat ću građane na Trg Krajine iz cijele Republike Srpske da se okupimo. Par hiljada, par desetina hiljada ljudi da dođe, da zajedno prošetamo do “Kajaka”. Da se sjedne u bager i da se poruši. Taj problem će biti završen, ja sam dao riječ.

Draško Stanivuković, 1.9.2021.

Stanivuković je i nekoliko dana ranije najavio kako će “Kajak” biti porušen u oktobru.

Ko gleda ovaj video, ko gleda ovaj snimak, nek’ digne ruku ako misli da nećemo porušiti “Kajak”. U oktobru će biti porušen. Peti, sedmi oktobar, evo već najavljujem datum. Šesti, evo vidjećemo, osmi. Kad mi klikne, tad će biti.

Draško Stanivuković, 26.8.2021.

Istinomjer je već u dva navrata obećanja gradonačelnika Stanivukovića o rušenju restorana “Kajak” ocijenio neispunjenim, a više o tome možete čitati u tekstovima Još uvijek nije započeto rušenje ugostiteljskog objekta “Kajak terasa” i “Kajak” nije srušen ni u junu.

Podsjećamo, Gradska inspekcija Grada Banja Luka je 11.3.2021. godine zatvorila ugostiteljski objekat “Kajak terasa”. Tada je iz Gradske uprave ovog grada rečeno da je objekat sagrađen bez dozvola i na gradskom zemljištu, te da je Grad odbio zahtjev za legalizaciju objekta. Nakon što je Grad uputio urgenciju Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da se dozvoli rušenje objekta, ovo resorno ministarstvo poništilo je rješenje Grada Banja Luka kojim se nalaže rušenje ugostiteljskog objekta “Kajak terasa” i vratilo nadležnom odjeljenju Gradske uprave ovaj slučaj na ponovno odlučivanje. Tada je Stanivuković najavio da će postupak “tokom naredne sedmice biti priveden kraju”. Do rušenja “Kajaka” tada nije došlo, budući da “nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku”.

Stanivuković je potom najavio da će “Kajak” biti srušen u junu, te je 28.5.2021. okupio građane ispred ovog restorana, gdje je započelo “simbolično uklanjanje” parkinga, a na njegovom mjestu najavljena je izgradnja parka simboličnog naziva “Kajak park”. Tom prilikom ponovo je najavio skoro rušenje restorana “Kajak”, ali obećanje je još jednom ostalo neispunjeno.

Novi postupak izbora firme za uklanjanje nelegalnih objekata pokrenut je 20.9.2021. godine. Prema odluci Gradske uprave Banja Luke od 29.9.2021. godine, u pregovaračkom postupku je kao najpovoljniji ponuđač za javnu nabavku „Rušenje i uklanjanje objekata i hitne intervencije inspekcije“ odabrana firma „GRAĐEVINARSTVO KOS“. U Odluci Gradske uprave se također navodi da su prethodni postupci javne nabavke – izvođenje radova na rušenju i uklanjanju bespravno sagrađenih objekata i vanredne intervencije inspekcije od 2.4.2021. i 22.7.2021 – poništeni jer nije “nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku”.

I pored navedenog, ugostiteljski objekat “Kajak terasa” nije porušen u oktobru, kako je najavio gradonačelnik Stanivuković. S tim u vezi, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!