Najave

Još uvijek se čeka na početak radova na izgradnji prve vjetroelektrane u KS

Iako je prema prvobitnim informacijama saopćenim javnosti od strane Vlade Kantona Sarajevo, izgradnja prve vjetroelektrane u KS trebala započeti u augustu 2021. godine, to se još uvijek nije desilo, a prema posljednjim dostupnim informacijama početak radova očekuje se početkom 10. mjeseca.

FOTO: Vlada Kantona Sarajevo

U februaru 2021. godine, na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo, objavljena je vijest pod naslovom “U augustu počinje gradnja vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo”. Tim povodom, javnost je obaviještena da je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane “Ivan Sedlo–Hadžići” sa direktorom kompanije “Suzlon Wind Energy BH” Samirom Džaferbegovićem. Iz vlade su tada istakli da će ovo biti prva vjetroelektrana koja će se graditi na području Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrijednosti oko 30 miliona eura, a njenom izgradnjom Kanton će se priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

Interes nam je da se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima u što većoj mjeri, za razliku od fosilnih goriva, a posebno uglja, po čemu je naša zemlja još uvijek prepoznatljiva. Vjetroelektrane nemaju štetnog utjecaja na prirodu a snaga energije koju proizvedu ne dovodi do zagađenja zraka. Tako štitimo okoliš, a kroz naplatu ove vrste koncesije ostvarivat će se i značajni prihodi za Kanton Sarajevo i lokalnu zajednicu. Također će se otvarati nova radna mjesta.

Adnan Delić, 19.2.2021.

Direktor kompanije “Suzlon Wind Energy BH” Samir Džaferbegović istakao je kako se početak radova očekuje u augustu ove godine, te da bi vjetroelektrana mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. godine. Još jednom podsjećamo da je spomenuta informacija bila sadržana i u samom naslovu vijesti objavljene na zvaničnoj stranici Vlade KS.

Istu informaciju Vlada Kantona prenijela je i na zvaničnom Facebook profilu gdje je također prenesena informacija da “u augustu počinje gradnja vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo”.

Na osnovu ovih informacija Istinomjer je 22. februara 2021. godine objavio najavu da će u augustu 2021. godine započeti gradnja prve vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo, a kako se do sredine augusta nisu pojavile nove informacije o aktivnostima poduzetim na ispunjenju ove najave, kontaktirali smo Press službu Vlade Kantona Sarajevo kao i Ministarstvo privrede KS. Do momenta objave ovog teksta odgovor Press službe KS nije stigao, dok odgovor Ministarstva privrede KS prenosimo u cijelosti.

Poštovani, kad je u pitanju izgradnja spomenute vjetroelektrane, ključne su dvije riječi u objavi iz februara tekuće godine. Prva je da je to najava, a druga da bi izgradnja vjetroelektrane trebala početi u augustu 2021. godine. Obzirom na niz faktora koji utječu na procese u realizacije projekta vjetroelektrane, mi smo već tada istakli da bi prema našim procjenama gradnja trebala početi, a ne da će početi u augustu. Shodno trenutnom stanju određenih procesa u realizaciji projekta vjetroelektrane – VE Ivan Sedlo možemo reći da će doći do određenog prolongiranja početka samih građevinsksih radova, prije svega zbog kompleksnosti samog predmeta koncesije, odnosno izgradnje i korištenja spomenute vjetrolelektrane, a zatim i složenosti administrativnih procedura. Ipak, možemo konstatovati da su do danas okončani znatni postupci i aktivnosti koji se odnose na ovaj projekat, i trenutno smo u finalnom procesu parcelizacije određenih zemljišnih parcela u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, tako da se nadamo početku pripremnih građevinskih radova na lokaciji predmeta koncesije već početkom oktobra ove godine, ukoliko naravno, svi procesi budu tekli prema planu. Mi ćemo, kao i do sada, blagovremeno obavještavati javnost o procesima koji su aktuelni u Ministarstvu privrede.

Odgovor na medijski upit, Ministarstvo privrede KS, 25.8.2021.

Shodno zaprimljenom odgovoru iz Ministarstva privrede KS, Istinomjer će pratiti da li će radovi na izgradnji prve vjetroelektrane u ovom kantonu, koji su prvobitno bili najavljeni za august, započeti u oktobru 2021. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!