Najave

Izgradnja prve vjetroelektrane u KS-u počinje u augustu?

Iz Vlade Kantona Sarajevo najavili su će uskoro početi izgradnja prve vjetroelektrane na području KS-a, čime će se ovaj kanton priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

FOTO: Vlada Kantona Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je 19. februara 2021. godine Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane “Ivan Sedlo–Hadžići” sa direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH Samirom Džaferbegovićem. Iz Vlade KS-a navode da je Aneksom ugovora precizirano da se radi o “vjetroelektrani sa pet vjetroagregata, po pet MW”, te da je koncesija na izgradnju i korištenje data na period od 30 godina, ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS-a i pomenute kompanije.

Tom prilikom, ministar Delić istakao je da će se, zahvaljujući ovoj vjetroelektrani, u Kantonu Sarajevo otvarati nova radna mjesta te je najavljeno da bi “gradnja vjetroelektrane trebala početi u augustu ove godine”.

Istinomjer će pratiti da li će radovi na izgradnji prve vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo započeti u augustu 2021. godine, kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!